С кратки дебати и много критики, парламентът се зае с

...
С кратки дебати и много критики, парламентът се зае с
Коментари Харесай

Кабинетът „Денков“ отказа да ограничи порочните инхаус процедури

С къси диспути и доста рецензии, Народното събрание се зае с измененията в Закона за публичните поръчки. Любопитното е, че депутатите одобриха предложенията за промени на служебното държавно управление на Гълъб Донев, които бяха входирани още през април тази година, и имат за цел да забранят инхаус процедурите. Наред със законопроекта на служебната власт, на първо четене в зала мина и този на новия кабинет „ Денков “, който обаче не планува ограничаване на порочните процедури, употребявани всеобщо в третия кабинет на Бойко Борисов.

По създание в двата законопроекта са включени радикално разнообразни промени. Сега настоящото държавно управление входира своето предложение измежду лято – на 22 август – и бе гледано на изключително съвещание на Правна комисия в четвъртък, с цел да може да попадне за гласоподаване в зала през днешния ден. И макар че то би трябвало да отразява вижданията на съдружните сътрудници в кабинета, то депутатите от ГЕРБ го подлагаха на критика и дадоха поръчка за прекрояване сред двете четения.

„ Лобистки “, „ корупционен “, „ отваря благоприятни условия за субективно отношение “ – това са единствено част от определенията, които се чуха в зала по време на дебата.
Законопроектът на служебния кабинет „ Донев “
Входираният още през април законопроект на служебната власт планува ограничението на порочните инхаус процедури, посредством които се строят част от огромните инфраструктурни обекти в страната, като автомагистрала „ Хемус “ и сектори от скоростния път „ Видин – Ботевград “.

За измененията се заприказва още през октомври предходната година и макар че мина на първо четене в 48-ото Народно събрание, съвсем всички политически сили дадоха поръчка за тоталното му прекрояване. Заради разпускането на Народното събрание измененията по този начин и не бяха осъществени до дъно.

Припомняме, че инхаус процедурата доби известност през 2021 година, когато стана ясно, че държавното сдружение „ Автомагистрали “ е превъзлагало действия на частни компании, само че под прикритието на контракти за наем на техника и доставки на материали. Освен това строителите " под прикритие " са получавали големи задатъци. По-късно някогашният министър на Министерство на вътрешните работи Бойко Рашков и народен представител от Политическа партия разкри скица, при която част от парите са изнасяни в чували или са употребени за строителството на скъпи хотели на хора, близки до ГЕРБ.

Освен че не разрешава превъзлагането, законопроектът на служебната власт транспонира и европейски наставления, само че и задължения, заложени в Националния проект за възобновяване и резистентност, с които се цели понижаване потреблението на процедури по договаряне без съобщение, както и ограничение на поръчките, предоставени след получена една оферта. Предвидени са повишени наказания за възложителите, които организират процедура на договаряне, без да са изпълнени изискванията по закона.

По време на дебатите Петър Петров („ Възраждане “) съобщи, че възбраната за превъзлагане на действия е потребна, защото „ не е загадка, че парите по публични поръчки се крадат посредством подизпълнители “. Според него обаче е притеснителна концепцията за настоящ надзор и одиторско мнение, при който се основава опция Министерство на финансите да дефинира лица наблюдаващи в Комисията за възлагане на публичните поръчки. По думите му няма ясно написани условия към тях.

Въпросното предложение бе подложено на критика и от Теменужка Петкова (ГЕРБ), която съобщи, че концепцията опонира на Закона за вътрешния одит в обществения бранш.

В последна сметка законопроектът на служебния кабинет бе признат със 144 гласа „ за “, 0 – срещу и 9  въздържали се от Българска социалистическа партия.


Законопроектът на новия кабинет „ Денков “
За разлика от този на служебния кабинет, новият кабинет не прави оферти за ограничение на порочните инхаус процедури, макар че такава поръчка даде финансовият министър Асен Василев през юни.

Припомняме, че предложенията за промени бяха качени за публично разискване, при което бяха получени редица възражения. Така кабинетът реши да организира съвещания и с Европейската комисия поради концепцията да се лимитират случаите, когато държавно ведомство разпорежда непосредствено на обвързвано дружество действия, за които по принцип е належащо да разгласи социална поръчка. Основно от практиката са се възползвали Агенция „ Пътна инфраструктура “ и НЗОК.

Тази наредба е отпаднала от входираните текстове в Народното събрание. За сметка на това е изработен опит да се усъвършенства контрола и върху изпълнителите, с изключение на върху възложителите – нещо, което бе регистрирано от Теменужка Петкова (ГЕРБ) като „ опит за смяна на философията на закона “.

Философията е да се управлява възложителят, а в този момент ще се търси отговорност и от изпълнителя. Ако се одобри, би трябвало да се вършат промени и в други закона, с цел да може контролните институции да ревизират частни реализатори. “

Редовният кабинет предлага смяна в наредбата, при която, в случай че дадена оферта на участник е по-благоприятна с повече от 20 на 100 от междинните стойности на останалите участници, то тя въобще да не се преглежда. Новата власт предлага подмяна със „ извънредно удобно “ предложение.

Какво значи това и кой ще каже кое предложение е извънредно удобно? За един това може да са 20%, за различен – 5%, а за трети – 1%. Отваря се опция за субективно отношение “, съобщи Петкова.

Законопроектът планува и основаването на непрекъснато настоящ експертен съвещателен съвет към министъра на финансите с присъединяване на представители на Министерството на финансите, Агенцията по публични поръчки, Агенцията за държавна финансова ревизия и Изпълнителна организация „ Одит на средствата от Европейския съюз “.

Може да се канят и представители на Сметната палата. При нужда в съвещанията на съвета могат да се притеглят представители на други институции с подготвеност по обсъжданите въпроси. Съветът проучва използването на закона и издава насоки за уеднаквяване на практиката на методическите, контролните и одитните органи. Поименният състав на съвета се дефинира със заповед на министъра на финансите, а активността му се урежда с правила, одобрени от министъра на финансите.

По отношение на този съвет Петкова съобщи, че подобен орган постоянно е имало, и то още от 2009 година, само че не дава предстоящите резултати за надзор. Коментира, че би трябвало да се мисли за смяна в посока насоките, с които излизат участващите в него, да са със наложителен темперамент за контролните органи.

Петър Петров („ Възраждане “) съобщи, че въпросният съвет е лишен от смисъл, защото няма да реализира пряк надзор върху поръчките, а ще се занимава с разбори на законодателството. По думите му би трябвало категорично да бъдат посочени пълномощията на този съвет, защото страната има потребност от контролни и проверяващи органи.

Поредната куха конструкция, с цел да може някакви инцидентни хора, попаднали инцидентно в политиките, да имат работа. “

Той подлага на критика и премахването на прага от 20% за по-благоприятните предложения, както и предложение за основаването на така наречен екологични критерии при поръчки. Добави, че законопроектът е „ лобистки “.

Освен всички тези оферти, кабинетът прави смяна и в индексацията на контракти, обвързвана с високата инфлация, а точно – когато няма утвърдена одобрена методика, размерът на индексацията да се дефинира от страните въз основа на показаните доказателства.

Бившият районен министър назова предлагането „ корупционно “ и че дава опция реализатор и възложител да предоговорят условия по контракт, откакто към този момент е извоюван.

Какво значи показаните доказателства? Кой и кому ги показва, и кой отсъжда, че е почтено това нещо? Възложител и реализатор сами ще сядат и ще се схващат. Отваряне на корупционна врата за мен не е изненада при този финансов министър, само че не е разумно да се обезсмисли цялостен един закон. “

Припомняме, че индексацията стана допустима след промени в Закон за обществените поръчки, признати от 47-ото Народно заседание. Тогава депутатите дадоха опция на Министерския съвет да изготви и одобри методика за индексиране, по която да дефинира процентът на повишаване.

Служебният кабинет изготви въпросната методика в края на септември предходната година, като не заложи съответен таван на повишаването. Впоследствие обаче стана ясно, че страната мъчно може да откри средства за индексация на планове, финансирани от държавния бюджет. Също по този начин свободният запас по оперативни стратегии позволяваше индексация в размер на 15% от цената на контрактите.

Още в първите дни след встъпването в служба районният министър Андрей Цеков разяснява, че индексацията на строителни контракти би трябвало да бъде модифицирана.

Законопроектът бе признат със 110 гласа „ за “, 39 – „ срещу “ („ Възраждане “ и „ ИТН “) и 9 въздържали се от Българска социалистическа партия.


Законопроект на Божидар Божанов
Третият законопроект, който бе признат, бе на Божидар Божанов и група народни представители. Предложенията са свързани с повече бистрота при възлагането на публични поръчки. Уреждат се спомагателни условия данните от ЦАИС да се разгласяват в отворен, машинночетим формат според интернационален стандарт.

Разширява се задължението за издание на обявленията за всички подписани контракти, попадащи в изключенията на Закон за обществените поръчки, като се изключи такива под 5 хиляди лева, с цел да бъде понижена административната тежест върху възложителите.

Предвижда се откриване на принадлежност към държавна сигурност и разследващите служби на българската национална войска на лица, които директно управляват реализатори по публични поръчки, спечелили такива за над половин милион лв. на годишна база. Целта е в допълнение осветляване на свързаностите към някогашната Държавна сигурност.

Законопроектът бе признат с 93 гласа „ за “, 24 – „ срещу “ и 36 въздържали се.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР