С концерт на Русенския фестивален оркестър – с диригент Емил

...
С концерт на Русенския фестивален оркестър – с диригент Емил
Коментари Харесай

Закриха 61-то издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“

С концерт на Русенския фестивален оркестър – с диригент Емил Табаков и със солист Александър Гаджиев (пиано), късно нощес в Голямата зала на Доходното здание в Русе бе закрито 61-то издание на Международния фестивал „ Мартенски музикални дни “.

Това е един от най-реномираните и обичани фестивали за класическа музика в страната, който се провежда от Община Русе и се осъществя с поддръжката на Министерството на културата. Събитието се радва на посетители от цялата страна и чужбина, като в програмата си също включва осъществяванията на водещи музиканти от България и света. Инициативата сполучливо способства за насърчаването на разговора и обмяната на опит и хрумвания сред топ реализатори с друг артистичен и културен бекграунд. Присъстващите нощес имаха опцията да се насладят на една доста забавна и вълнуваща стратегия, включваща „ Класическа симфония “ и „ Концерт за пиано № 1 “ от Сергей Прокофиев, а също и една от най-известните оркестрови пиеси в музикалната литература „ Картини от една галерия “ от Модест Мусоргски, оркестрирана от Морис Равел. Колкото до първия клавирен концерт, то може да се каже че той е творбата с която 21-годишният Прокофиев става в действителност прочут. Премиерата е на 7 август 1912 година в Москва с диригент К. Сараджев и е първото показване на създателя като солист. На 22 април 1914 година Прокофиев извършва концерта на изпита за дипломирането си в Санкт-Петербургската консерватория и без значение от разногласията става първият притежател на премията Антон Рубинщайн – роял „ Шрьодер “ за достижения в региона на изпълнителното изкуство. Заслужената шестица на изпита се оказва пускова писта за шествието на концерта в международния клавирен калейдоскоп. Класическата симфония пък се характеризира с извънредно актуален музикален език, с ясна и сбита структура. Любопитно е, че общоизвестният гавот в третата част е една от миниатюрите-шедьоври, чието преобразяване може да бъде намерено и в класическия балет Ромео и Жулиета. Същевременно Картините на Мусоргски съставляват една неповторима сюита от клавирни миниатюри, която е въплъщение на съветския дух. Картините са издадени след гибелта на Мусоргски през 1886 година и не получават необятна известност измежду пианистите, заради особената си виртуозност. Първите опити за оркестровка са на Римски-Корсаков и Тушмалов.   

На сцената излязоха и 71 музиканти, пристигнали особено за събитието от четири континента. От тях 80 % са ученици на Националното учебно заведение по изкуствата „ Професор Веселин Стоянов “ в Русе, а останалите са другари. Оркестърът е основан през 2010-а по случай отбелязването на половин век от основаването на учебното заведение и прави първата си сполучлива стратегия в границите на 50-то издание на фестивала. „ Заключителният концерт на „ Мартенски музикални дни “ през последното десетилетие е необикновен опит да се покаже силата и високия професионализъм на един артикул, който е чисто русенски – това е Русенският фестивален оркестър, основан от Емил Табаков в партньорство с Националното учебно заведение по изкуствата. Този план събира от всички краища на света актьори, експерти, които потвърждават своята принадлежност към нашия град, тъй като огромна част от тях са ученици на НУИ и това е един неповторим план “, сподели дългогодишния шеф на фестивала Ива Чавдарова.

Не по-малко забавен факт е, че пианистът Александър Гаджиев свири за първи път в Русе нощес. Той е нееднократен притежател на награди от някои от най-престижните международни състезания и се подрежда измежду водещите фигури в актуалния европейски пианизъм

Фестивалът продължи 17 дни и тази година предложи повече от 20 събития на жителите и гостите на Русе. Сред тях бяха 19 симфонични и камерни концерти, изложения, показване на книги и опция за завладяващи диалози с водещи реализатори.

Сред формалните посетители на заключителния концерт на 61-то издание на „ Мартенски музикални дни “ бяха кметът на Община Русе Пенчо Милков и неговият заместител Димитър Недев, регионалните шефове на Русе и Габрово Анатоли Станев и Ралица Манолова, представители на държавната и локалната власт от страната, генералният шеф на Българската телеграфна организация Кирил Вълчев и доцент Георги Лозанов, който е основен редактор на списание „ ЛИК “ и шеф на дирекция за познание и просвета „ ЛИК “ в Българска телеграфна агенция. В чест на емблематичното русенско събитие Българска телеграфна агенция посвети своето издание „ ЛИК “ на историята на фестивала. То показва скъпи летописи, изявленията с музикални звезди и най-паметните моменти от миналите 61 години. Подробности очаквайте по-късно денем.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР