С концерт днес в Сливен бе открит 24-ият Национален фестивал

...
С концерт днес в Сливен бе открит 24-ият Национален фестивал
Коментари Харесай

Стефан Радев: Книгата трябва да е неделим спътник в развитието на всяко дете и на възрастните през целия живот 

С концерт през днешния ден в Сливен бе открит 24-ият Национален фестивал на детската книга. Той е единственият конгрес в България, напълно фокусиран върху детската книга и провокациите, свързани с нейното издаване, разпространяване и четене. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев, който даде формалния старт на следващото издание. Той поздрави и благодари на всички, които са се присъединили в огромната подготовка и организация на фестивала.

„ За поредна година Сливен се трансформира в столица на детската книга за наслада на най-малките читатели. Убеден съм, че книгата би трябвало да е неразделен сателит в развиването на всяко дете, само че и на нас през целия ни живот. Те освен ще ви дават познания, само че и страсти, ще подхранват вашето въображение, ще разсънват любознателността ви, ще ви карат да мечтаете. Затова всяка книга е благосъстояние, малко богатство, което ни прави по-щастливи “, съобщи кметът Радев в препълненото предверие на Драматичен спектакъл „ Стефан Киров “. Той употребява случая да поздрави и чиновниците в читалищата с професионалния им празник. Водещ на концерта през днешния ден беше артистът Даниел Цочев, а в него със свои осъществявания се включиха: Вокална групировка от детски хор „ Милка Стоева ” – Бургас, балетни обединения при НУМСИ „ Проф. Панчо Владигеров “ –Бургас и детска вокална група „ Славейче ” – Сливен. С самостоятелни осъществявания в спектакъла се включиха надарените артисти, спечелили в редица национални и интернационалните състезания – Даная Бочева (12 г.) – София и Евгения Белева (10 г.) – Бургас. Гости на церемонията по откриването бяха ръководителят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев, зам.-кметът Пепа Чиликова, зам.-областният шеф Пепа Генчева, членове на Организационния комитет на фестивала, посетители и участници в програмата. На тазгодишното издание специфичен посетител е Тамаш Хорват – ръководител на комисията по просвета към Общински съвет и на Културен център от побратимения на Сливен град Печ, Унгария.

След формалното разкриване на фестивала сливенският градоначалник и гостите посетиха изложбата, отдадена на театрални кукли на обичани литературни герои. Тя е позиционирана на първия етаж във фоайето на трагичния спектакъл. В нея са показани произведения на участниците в XI Национален конкурс за разработване на театрални кукли на обичани литературни герои – 2022.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени доста и разнородни прояви: министър председатели на най-новите книги на Иван Раденков, Доника Ризова, Асен Сираков, Йорданка Белева, Димана Гуляшка, Христина Петрова, Валери Манолов, Милен Хальов, Тодор Каракашев, Слави Стоев, Александър Секулов, Никола Райков и Тони Теллалов; Литературен маратон с писатели-гости на фестивала в най-големите сливенски училища; Представяне на издателства; Връчване на Националната премия “Константин Константинов ” – за принос в детското книгоиздаване за 2022 г.; Откриване на галерия и награждаване на отличените участници в Meждународния студентски конкурс за илюстрация „ Из приказния свят на Елин Пелин ”, отдаден на 145 година от рождението на писателя; отчитане на резултатите от Националния книжовен конкурс „ Истории от магазинчето за благополучие ” и XI-я Национален конкурс за разработване на театрални кукли на обичани литературни герои; художествени изложби; театрални представления; концерти; танцов маратон, карнавално шествие и други Важен миг в програмата на 24-то издание на фестивала е провеждането на кръгла маса с интернационално присъединяване тази година на тематика: „ Изкуството да се написа за деца през днешния ден – сред модерните послания и фантазния свят ”. Акцент и тази година са трендовете в развиването на актуалната детска илюстрация. Ще бъдат показани няколко изложения.

Тържествената гала по връчването на Националната премия „ Константин Константинов “ за принос в детското книгоиздаване за 2022 година в другите категории ще се състои на 12 май. За четвърти път ще бъде
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР