С комисар Макгинес направихме инспекция на Капитан Андреево“, на която

...
С комисар Макгинес направихме инспекция на Капитан Андреево“, на която
Коментари Харесай

Асен Василев: Необходим е по-добър обмен на информация на европейско ниво

„ С комисар Макгинес направихме ревизия на „ Капитан Андреево “, на която наблюдавахме главно по какъв начин се извършват глобите. Има много сигнали от Европа за артикули с двойна приложимост, които минават през границата. В последните няколко години има също засечени и извънредно огромно количество недекларирани пари. С смяна на закона от септември те се конфискуват. От началото на годината досега на този пункт са иззети над 26 милиона лв.. “

Това сподели министърът на финансите Асен Василев на взаимен брифинг с европейския комисар по финансова непоклатимост, финансови услуги и съюз на финансовите пазари Марейд Макгинес след визитата им на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “.

Министър Василев уточни, че комисар Макгинес е споделила с него данни от разбор, съгласно който в Европа има над 20 хиляди компании, които под една или друга форма намират метод да заобикалят глобите и един от главните транспортни коридори е на „ Капитан Андреево “. По думите му единствено за последния месец са засечени над 4 случая на артикули с двойна приложимост, най-вече електронни съставни елементи . Според него на европейско равнище би трябвало да има много по-добър продан на информация, с цел да може да бъде проследен целият трафик от началото до края. Защото, в случай че са изрядни документите, на самата граница няма по какъв начин да бъде спряна стоката.

„ Днес посетих границата, с цел да чуя и да оказа помощ за повишение нивото на съдействие “ , съобщи комисар Макгинес.

Според нея е било доста значимо да се одобри поканата на министъра, с цел да се увери персонално за мащаба на предизвикването на място.

„ Граничен контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево работи 24/7 и броят на камионите непрестанно нараства. Това е в действителност значим пропускателен пункт за Европейския съюз. Моята роля да оказвам помощ за спазването на глобите е от основно значение и би трябвало да подсигуряваме, че те се ползват сполучливо. Правоприлагането е отговорност на страните членки и ние имаме доста положително съдействие, в това число с България в това отношение. “

Като разяснява смисъла на прекосяването на границите във връзка със глобите против Русия, комисарят съобщи:

„ При всеки пакет от наказания против Русия предизвикването, обвързвано с използването на глобите, нараства. Русия и нейните другари намират способи да ги заобикалят и Европейски Съюз би трябвало да обърне особено внимание на обмена на информация сред своите страни членки, с цел да разбере по-добре къде могат да зародят проблеми. “

Комисарят изрази удовлетворение, че българските органи са решени да ревизират всяка стока, която влиза и напуща този граничен контролно-пропускателен пункт. Според нея това е значимо освен за България, само че и за Европейския съюз.

„ Знаем, че съществуват проблеми, защото чуваме, че стоките с двойна приложимост попадат на бойното поле. Но решимостта ни, като Европейска комисия, да подкрепяме страните членки при използването на глобите, е също толкоз мощна “ , съобщи комисар Макгинес.

„ Бях осведомена доста в детайли за конфискациите — пари в брой, които са били осъществени тук. Това са обилни суми, които е доста евентуално да са с противозаконен генезис, и е доста значимо това да се спре “ , добави тя.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР