С колко са поскъпна имотите старо и ново строителство в

...
С колко са поскъпна имотите старо и ново строителство в
Коментари Харесай

Жилищният пазар поема в нова посока: Вместо да си купят собствен имот, младите хора предпочитат да живеят под наем

С какъв брой са нарастна парцелите остаряло и ново строителство в България? Какво демонстрират данните на Националния статистически институт?

Спрямо 2015 г.  жилищата ново строителство в София са поскъпнали с 78,8 %, при старите апартаменти - с 108%. 

След столицата се класира Пловдив, с общо покачване на цените на парцелите с 82% за интервал от седем години.

Повишението на цените на новите жилища в Пловдив е с 81,6% по отношение на 2015 година Имотите в старите здания сгради в града под тепетата за същия интервал са поскъпнали с 82,3%. Пловдив е и градът с най-малка разлика сред придвижването на цените на новото и остарялото строителство.

Пловдив е на второ място по повишаване на къщите и жилищата за интервала от 2015 година насам.

На трето място с най-голямо повишаване на парцелите в Стара Загора. В града на липите цените на жилищата са нарастнали със 78,5% за посочения интервала.

Четвърти, пето и шесто място с най-бързо поскъпващи парцели се допълват надлежно от Русе, Варна и Бургас.

Живот чартърен

Младите генерации са по-склонни да живеят чартърен вместо да купят личен парцел. До този извод стигат анализаторите на една от водещите консултантски компании Colliers International в последния си отчет за пазара на жилища в Централна и Източна Европа. Нарастващите разноски за жилищни заеми демонстрират, че част от популацията не може да си разреши покупка на апартамент или не желае да се обвързва с дълготрайни кредитни отговорности.

" Пазарът на жилища чартърен в Централна и Източна Европа е по-слабо развъртян, в сравнение с в Западна, а преобладаващата част от тях към момента са благосъстоятелност на частни лица или общини. През последните години се следи разгръщане на институционалния пазар на наеми в района, изключително в столиците Варшава, Прага, Будапеща и Букурещ, само че също и в София и Братислава, въпреки и в по-малка степен. Регионалните пазари също започнаха да се уголемяват, най-вече в Полша и Чехия “, разяснява Дорота Високинска-Куздра, Старши сътрудник Корпоративни финанси и жилищно строителство, Colliers, представена от Economic.bg.

Тъй като градовете в Централна и Източна Европа не престават да порастват, търсенето на жилища чартърен в градските региони се усилва. Много хора се реалокират от провинцията в по-големите обитаеми места в търсене на работа, обучение и други благоприятни условия, което води до нараснало търсене на жилища чартърен.

Продължаващата война в Украйна оказва доста въздействие върху търсенето на жилища в района на Централна и Източна Европа, макар че степента на влияние може да варира според от страната и нейното местонахождение. Внезапното повишаване на популацията в някои страни от ЦИЕ, провокира увеличение на търсенето на жилища чартърен, изключително в Румъния, Полша и Унгария.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР