С камбанен звън в Хирошима Япония отбеляза 73 г. от

...
С камбанен звън в Хирошима Япония отбеляза 73 г. от
Коментари Харесай

Япония отбеляза 73 г. от първата атомна бомбардировка в света

С камбанен звън в Хирошима Япония означи 73 година от първата атомна бомбардировка в света. Кметът на града предизвести, че надигащият се шовинизъм по света заплашва мира, осведоми Агенция Франс Прес.

Небето над Мемориалния парк на мира в Хирошима беше ясно, както и на 6 август 1945 година в 8:15 часа, когато американски бомбардировач B-29 пусна гибелен товар над военни обекти в пристанищния град. При бомбардировката починаха 140 000 души.

На годишната гала в парка кметът на града Казуми Мацуи прикани за свят без атомни оръжия и предизвести за опасност от надигащ се шовинизъм.

Без да загатва съответни страни, той предизвести, че " някои страни намерено показват тесногръд шовинизъм и модернизират нуклеарния си боеприпас ".

Те " подклаждат напрежението, което беше намалено с края на Студената война ", добави той. Мацуи прикани за възбрана на нуклеарните оръжия - тъкмо година след обещанието на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да усили нуклеарния боеприпас на Съединените щати.

" Ако човешкото семейство не помни историята или спре да се изправя пред нея, ние още веднъж ще правим ужасна неточност. Заради това е значимо да продължим да приказваме за Хирошима. Трябва да продължат напъните за очистване на нуклеарните оръжия ", посочи кметът.

Но апелът акцентира спорното отношение на Япония по отношение на атомните оръжия. Японски публични представители непрекъснато убеждават, че са срещу нуклеарните оръжия, само че защитата на страната зависи от нуклеарния щит на Съединени американски щати.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе, чието държавно управление избра да не взе участие в Договора за възбрана на нуклеарните оръжия на Организация на обединените нации, съобщи на церемонията, че отговорността на Япония е да бъде мост сред нуклеарните и неядрените страни.

Съединени американски щати направиха две офанзиви с атомни оръжия в Япония в края на Втората международна война - първата в Хирошима и три дни по-късно в Нагасаки (Нагазаки). При офанзивите починаха 140 000 души в Хирошима и 74 000 в Нагасаки.

Барак Обама стана първият настоящ президент на Съединени американски щати, който посети Хирошима през май 2016 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР