С изпълнение на химна на Република България Десислава Атанасова и

...
С изпълнение на химна на Република България Десислава Атанасова и
Коментари Харесай

Атанасова и Белазелков наметнаха тогите на конституционни съдии

С осъществяване на химна на Република България Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, издигнати от квотата на Народното събрание, публично станаха членове на Конституционния съд.

На формалната гала в груповия орган не участва президентът Румен Радев . На церемонията пристигнаха ръководителят на 49-то Народно заседание Росен Желязков, ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова и ръководителят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.
 Румен Радев няма да чуе клетвата на Атанасова и Белазелков
Румен Радев няма да чуе клетвата на Атанасова и Белазелков

Думите не може да опонират на дейностите, а церемониите да заменят правилата

И Атанасова, и Белазелков поставиха клетва : " като навлизам в длъжността арбитър в Конституционен съд, кълна се да съблюдавам отговорностите си, предоставени от Конституцията и законите в Конституционен съд. Заклех се ".

Церемонията мина в обичайния си формат и без отклонения .

Това обаче значи, че и двамата нови съдии ще бъдат част от състава на Конституционен съд , който ще гледа от една страна жалбите против личния си избор и гласувания мандат, импортирани от президента и опозицията, а въпреки това ще се произнасят и по делата по оборване на измененията в Конституцията.

Подобно на другите европейски конституционни съдилища и българският Конституционен съд е самостоятелен орган . Той е свикан като тях да обезпечи върховенството на Конституцията по отношение на законите, другите актове на Народното събрание и по отношение на указите на президента на Републиката. Неговите решения са дефинитивни и наложителни за всички, в това число за съдилищата. Всички са обвързани от тълкуването на Конституцията, обещано от Конституционен съд.

Контролът обгръща освен издадените след Конституцията закони , само че и тези, издадени преди нея - така наречен " заварено право ". Той обаче не може да упражнява надзор по повод решенията на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, нито във връзка с подзаконовите нормативни актове, даже те да опонират на Конституцията.

Основните функционалности на Конституционен съд са : да дава наложителни тълкувания на Конституцията; да се произнася по искане за определяне на противоконституционност на законите и на другите актове на Народното събрание, както и на актовете на президента; да се произнася по конституционосъобразността на политически партии и сдружения; да се произнася за сходството на подписаните от Република България интернационалните контракти с Конституцията преди ратификацията им.
 Софийската адвокатска гилдия също скочи против избора на новите конституционни съдии
Софийската адвокатска гилдия също скочи против избора на новите конституционни съдии

Тя прикани Атанасова и Белазелков да се откажат от избора им за конституционни съдии
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР