С идването на пролетта се завръща и по-топлото време, а

...
С идването на пролетта се завръща и по-топлото време, а
Коментари Харесай

Повече от 40 вида кърлежи обитават България, сезонът им почна

С идването на пролетта се завръща и по-топлото време, а дружно с него настава и сезонът на кърлежите. Малките паякообразни могат да бъдат и доста рискови, защото нерядко придвижват и заболявания.

Къде има най-вече кърлежи?

Кърлежите се крият в горите и парковете, само че постоянно могат да се появят и в градината на дома ви - в тревата, в храстите или в друга растителност. От там те се придвижват върху животни или хора и нападат меките елементи на кожата - нормално вътрешността на коленете, подмишниците или към косата.

Малките паякообразни се прикрепват с хоботче към кожата и последователно се вкопават в нея, с цел да смучат кръв. Точно тогава те могат да ни предадат рискови заболявания.

Според специалистите повече от 40 типа кърлежи населяват България - най-популярният от тях е дървесният кърлеж. В света са познати към 900 разнообразни типа кърлежи.

Кога са дейни кърлежите?

Кърлежите нормално хибернират от ноември до края на февруари. От известно време обаче се следи смяна. " Сезонът на кърлежите към този момент съвсем няма отмора ", споделя Петер Хагедорн от института " Роберт Кох ".

Според него повода за това е в климатичните промени. По-топлите зими притеглят типове кърлежи, които преди не са можели да виреят на студа през зимните месеци. Това усилва и опасността от кръвопийните инсекти.

Какви заболявания придвижват кърлежите?

Патогенът, който предизвиква Лаймска болест, най-често се придвижва точно от кърлежите. Обикновено това се случва часове откакто са ни ухапали. Според Хагедорн е от изключителна значимост кърлежът да се отстрани допустимо най-бързо. А първият признак на Лаймска болест е почервеняването към мястото на ухапването.

Лаймската болест може да нанесе вреди на нервната система и ставите. Ако в границите на четири седмици след захапване деянията признаци, наподобяващи грип, е редно да се консултирате с доктор.. В противоположен случай следствията може да се проявят и години по-късно.

Кърлежите придвижват и така наречен кърлежов енцефалит - вирус, сходен на менингита и енцефалита. 546 случая на заболяването са регистрирани през 2022 година в Германия - 30% повече от миналата година. Заразяването с този вирус е допустимо и когато се пие сурово мляко.

Как да се предпазим?

Срещу Лаймска болест няма имунизация. Ако се откри в точния момент, инфекцията може да се лекува дейно с антибиотици. От друга страна против кърлежовия енцефалит има ваксина. Поставянето ѝ е целесъобразно за хора, които живеят в рискови зони или работят в горските стопанства и земеделието.

А другояче, с цел да се предпазите, можете да вземете и някои превантивни ограничения - когато се разхождате в гората или по поляни да носите дълги панталони и по-дебели обувки. Ако панталонът е вкаран в чорапите пък кърлежът още по-трудно ще откри гола кожа, за която да се захване. Продуктите, които се популяризират като репеленти срещу кърлежи, дават единствено лимитирана отбрана. След разходка на открито човек би трябвало постоянно да ревизира обширно кожата си, и изключително децата след игра в тревни площи, предава Deutche Welle.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР