С хулене по медиите и по знайни и незнайни герои,

...
С хулене по медиите и по знайни и незнайни герои,
Коментари Харесай

Как ДПС опита да премахне машините и за втория тур, а ЦИК се разсърди на медии и експерти

С злословене по медиите и по " знайни и незнайни герои, специалисти в кавички " стартира днешното съвещание на Централната изборна комисия, на което непрекъснато действащият орган трябваше да реши по какъв начин да действа след вчерашното решение на Върховния административен съд. С него на процедура бяха върнати машините в изборния развой, неразрешени преди този момент и за двата тура на локалния избор с решение на ЦИК.

И защото първият тур мина, само че без устройства, в този момент се допуска, че такива би трябвало да има тази неделя. Което не попречи на един от представителите на Движение за права и свободи в комисията - Ерхан Чаушев да сложи това под въпрос.

Ето какво се случи:

Вчера Върховен административен съд взе решение, че ЦИК е отменила законосъобразно машинния избор, като се стимулира много необичайно - наложителното по закон засвидетелствуване на сходството на устройствата от страна на Министерство на електронното ръководство било подписано не от министъра, а от негов заместител. Макар и акредитиран с експлицитна заповед за това от министъра (както написа в Закона за администрацията), съдът реши, че единствено и само титулярът на МЕУ Александър Йоловски може да парафира противоречивия документ.

Другите два подписа - от Български институт за стандартизация и Български институт по метрология са налични.

Реши обаче също по този начин машини да има за втория тур, като в претекстовете си написа следното: 

" Решението на Централната изборна комисия в частта за гласоподаване на втори тур на изборите за кметове на 5 ноември 2023г. единствено с хартиена бюлетина е незаконосъобразно и в тази част следва да бъде анулирано. "

Това всъщност представляващо нонсенс решение, тъй като се оказа, че решението на ЦИК е законосъобразно за първия тур, само че не и за втория. Това трябваше да обсъдят през днешния ден в ЦИК.

Докладва зам.-председателката и главен рупор на правилността на решението на комисията да отстрани машината за първия тур - Росица Матева (квота на " Изправи се! Мутри вън! " ). Матева стартира ревюто си по този начин:

" Твърде превратно беше коментирано това решение, както от медиите, по този начин и от така наречен специалисти. "

И, базирайки се на съда, посочи неведнъж, че ЦИК е била права.

Емоционално, едно рамо удари сътрудника й от квотата на ГЕРБ Георги Баханов, който изиска конференция, известия по " висчки вероятни канали ", отпред със уеб страницата на комисията, за " офанзивата, която се организира по ЦИК ".

" Почти по всички медии се изричат знайни и незнайни герои и специалисти в кавички " в ЦИК да си подадат оставка " и по този начин нататък! Абсолютна операция на знайни и незнайни герои! "

Да няма неразбрали, че ЦИК е била права, Баханов изиска и получи гласоподаване за тази осведомителна акция в отбрана на комисията. Мина с 10 гласа " за " и един " срещу ".

Председателката Камелия Нейкова ( " ИТН " ) въпреки всичко предложи: комисията да напише писмо на министър Йоловски, с което да го подкани да подпише персонално удостоверяването на машините, с цел да е всичко тъкмо преди втория тур.

И тук се намеси Ерхан Чаушев (ДПС):

" Получили сме една процедура, подписана от три институции, освен министерството на електрониката (да се схваща на електронното управление). Това не е единствено работа на министерство на електрониката, има още двамца там. А единият от тези тримцата е изпълняващ длъжността - и.д. нещо си там!... На този същия би трябвало да се ревизира дали изобщо може да удостоверява! И въобще има ли пълномощия! Нали приказваме за правомерност ".

Какво значи това в превод - че базирайки се на решението на Върховен административен съд за това, че единствено и само е-министърът може да подпише удостоверяването, представителят на Движение за права и свободи в комисията подложи на подозрение и подписа на Паун Илчев, който е изпълняващ длъжността ръководител на Българския институт по метрология.

И тъй като в ЦИК имат навика да си изключват микрофоните, когато не желаят нещо да е обществено - въпреки по закон съвещанията им да са обществени, не се разбра каква е последвалата полемика от бележитата забележка на Чаушев.

Все пак ЦИК реши да написа писмо на министъра.

Възрази Красимир Ципов (ГЕРБ) - с резонния претекст - че това сключване по този начин или другояче си е обвързване на министъра.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР