С гражданско поклонение в Къкринското ханче в ловешкото село Къкрина

...
С гражданско поклонение в Къкринското ханче в ловешкото село Къкрина
Коментари Харесай

Започнаха събитията в Ловеч, посветени на 186 години от рождението на Васил Левски

С гражданско поклонение в Къкринското ханче в ловешкото село Къкрина започнаха събитията в Община Ловеч, отдадени на 186 години от рождението на Васил Левски (1837 -1873).

В своето слово кметът Корнелия Маринова сподели: „ Когато се събираме тук, край Къкринското ханче, ние даваме израз на нашето поклонение пред един целенасочен живот. Днес, тук пред мумифицирания очевидец на неговото залавяне, до бряста, който посадихме във връзка 150-годишнитата от неговата крах, дано всички кажем: Поклон пред Апостола на свободата! “. 



Поясняваме, че на 31 март 2023 година в двора на ханчето бе засаден нов бряст, наоколо до укрепения древен бряст, който е единственият очевидец на залавянето на Васил Левски през декември 1872 година

Да изразят своята респект и самопризнание пред активността на най-великия българин тук бяха още ръководителят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов, заместник-кметът Венцислав Христов, кметският наместник на село Къкрина Иваничка Станчева, представители на институции, жители, туристи. 

Самодейците от локалното НЧ " Васил Левски - 1924 година " извършиха две национални песни. Програмата включваше още минута безмълвие и поднасяне на венци и цветя. Водещ на церемонията бе артистът Светлин Стойчев. 



След събитието в Къкринското ханче формалните лица дружно с кмета Корнелия Маринова сервираха цветя на паметното място Пази мост. Тук се е състояла срещата на Левски с двете турски заптиета, довела до залавянето му в ханчето.

Днес кметът Корнелия Маринова изпрати приветствен адрес до кмета на Карлово доктор Емил Кабаиванов. В него се споделя: „ Нашите градове - Карлово и Ловеч, вечно са свързани в почитта си към живота и делото на този популярен българин. Похвално е, че във Вашата стратегия е включено и поднасяне цветя на гроба на майката на Апостола—Гина Кунчева, тъй като не трябва да се не помни от къде и с какво е откърмен дребният Васил! “. 



На 18 юли от 17.30 часа е планувана панихида в храма " Успение Богородично " в Ловеч, където в миналото дякон Левски е пял от клира. От 18.00 часа е гражданското поклонение с боен обред пред паметника на Васил Левски. От 19.00 часа на откритата сцена на пл. „ Т. Кирков “ в кв. „ Вароша “ ще бъде изнесен концерт на българската акустична група „ Точка БГ “, оповестиха от пресцентъра на Община Ловеч. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР