С голяма степен на тревога наблюдаваме развитието на събитията около

...
С голяма степен на тревога наблюдаваме развитието на събитията около
Коментари Харесай

Забавянето при изпълнението на Плана за възстановяване вече е тревожно

С огромна степен на паника следим развиването на събитията към осъществяването на Националния проект за възобновяване и резистентност на България (НПВУ) през последните месеци. Това се показва в мнение на Института за пазарна стопанска система, адресирано до вицепремиера Атанас Пеканов и финансовия министър Росица Велкова. Институтът упорства процесът по осъществяване на отговорностите и реализиране на задачите, заложени в документа, да се форсира.

Изготвянето на проекта и изпращането му за утвърждение към Европейската комисия поначало закъсня, само че даже и след утвърждението на проекта не виждаме съществени старания в посока осъществяване на заложените в него промени и пускане на плановете. Политическата рецесия през последните две години не спомагат за ускорение на осъществяването на проекта и слагат цялостната реализация на промените в НПВУ под сериозен риск. Още по-сериозни се оказват фискалните резултати, които забавянето може да има, върху основни бюджетни индикатори.

Забавянето на осъществяването на НПВУ докара на първо време до пропускане на предплатеното заплащане, в миг, в който цената на финансиране на бюджетния недостиг беше близка до нула, заради което неналичието на задатък не провокира особена паника измежду ръководещите. Самият план на Механизма за възобновяване и резистентност е да покрива част от недостига на страните членки, тъй че да не се постанова те да свиват обществените разноски или да поемат нови задължения в сложните моменти по време и директно след рецесията, породена от пандемията. Парадоксално, България продължава да не се възползва от този инструмент и все ще не е получила първото заплащане от към 2,6 милиарда лв.. Още повече, държавното управление изпрати искане за заплащане през лятото до момента в който един от уговорките към момента не беше изпълнен и не се знае по какъв начин неналичието това отчасти несъблюдение ще се отрази на финансирането. Европейската комисия от своя страна има потребност от време, с цел да оцени напредъка и да формализира резултатите от прегледа в публична рекомендация за заплащане. Има риск това заплащане да не пристигна до края на календарната 2022 година, макар обществените уверения, че това може да стане доникъде на ноември.

В същото време се обрисува и различен, към този момент сериозен проблем със идващия стадий – през полугодието от юли до декември България е дала обещание да извърши 66 уговорката, множеството от които изискват дейно работещи държавно управление и парламент. Към днешна дата, видно от осведомителната система ИСУН, неизпълнени остават 63 стадии и цели, а времето за това е прекомерно малко (по-малко от три месеца до края на отчетния период). Така малко над 1,4 милиарда лв., които са програмирани някъде за март 2023 година, може да бъдат забавени за нескончаем интервал от време. Междувременно, в първите 6 месеца на 2023 година ръководството е дало обещание да приключи още 47 ограничения и промени, по които напредъкът е нулев – а това е изискване за още 1,48 милиарда лв. за есента на 2023 година. Каскадното закъснение, което съгласно нас е неизбежно, съчетано с възможна продължаваща политическа рецесия, могат да имат извънредно отрицателен резултат върху бъдещите благоприятни условия на България да разчита на подпомагане от страна на Европейска комисия за поддръжка и в други политически и стопански сфери.

И доколкото предходната година успокоението е, че нищо не губим от забавянето, в този момент всеки месец и година отсрочване се мери в десетки милиони в допълнение разноски за лихви. В средата на септември министерството на финансите пласира две излъчвания на интернационалните финансови пазари – 7-годишна за 1,5 милиарда евро при годишна рентабилност 4,35% и 12-годишна за 750 милиона евро при годишна рентабилност от 4,82%. Няколко дни по-късно държавното управление излезе и на вътрешния пазар като пласира 200 млн. лв. дълг с 4 години до падежа при рентабилност от 3,01%, а при започване на октомври сходна емисия на малко над 100 млн. лв. бе осъществена при рентабилност от 4,01%.

Вероятно е пристигнал моментът за съществено обсъждане на опцията за дългово финансиране по Механизма за възобновяване и резистентност – към този момент в българския НПВУ не е планувано прилагане на заемни средства за сметка на инструмента. Това може да се промени, в случай че изискванията по възможен заем са по-благоприятни от пазарното финансиране на бюджета. При съществуване на направена финансова стратегия за идващите три години би трябвало да се прегледа вид част от потребностите да се покрият със средства посредством адаптиране на НПВУ, вместо същите вложения да се покриват посредством бюджетен недостиг и нови държавни заеми при пазарни лихви.

По информация на Европейска комисия дребна част от страните на този стадий са избрали да се възползват от инструмента на заемите посредством Механизма за възобновяване (граф. 1). Засега 19 страни не плануват да употребяват заемните принадлежности на Механизма. От останалите 7 само Италия и до известна степен Румъния дават приоритет на заемите. Това не беше изненадващо заради няколко аргументи. Първо, безвъзмездните помощи нормално са желани, защото се смятат за “лесни пари “ – финансиране от общия бюджет на съюза, което страната ще получи, без да ѝ се постанова да мисли по какъв метод ще върне в миналото. Второ, грантовете по-лесно се обвързват с промени, които страната и нейната администрация да прави. Трето, заемите в допълнение усилват задлъжнялостта на страните, което е значително задължение за част от тях, до момента в който безвъзмездното финансиране е доход в бюджета и усъвършенства фискална позиция. В актуалната обстановка на възходящи лихви обаче чакаме това систематизиране да се промени, като опцията за промяна на проектите е планувана до края на август 2023 година и в случай че България реши да се възползва от нея, спор по финансирането следва да стартира още с актуалната бюджетна процедура.



В този смисъл предлагаме да се обмислят следните дейности:
Подготовка на нужните документи и пускане на всички процедури от администрациите на министерствата и ведомствата, ангажирани с осъществяването на проекта, които не изискват специфична политическа воля и съществуване на настоящ парламент и правителство;Обсъждане на опциите и параметрите на потребление на дългови принадлежности по Механизма за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз, вместо излъчвания на пазарите и разбор на най-изгодните за България благоприятни условия за финансиране на недостига посредством включването им в бюджетния дебат;Считаме, че служебното (а след него – и редовното) държавно управление би трябвало да демонстрира по-голяма интензивност във връзка шерване на подробна информация за разискването на осъществяването на проекта с ЕК и пречките, които пораждат пред осъществяването на плановете и промените. По наше мнение министерствата са оставени да работят както намерят за добре, а възникването на проблем с осъществяването на някоя от задачите се вижда прекомерно късно, когато времето за реакция е лимитирано. Ако има „ проблематични “ планове, те следва допустимо най-рано да бъдат открити и ръководени, тъй че да не се стига до обстановка на нови неизпълнения и компрометиране на бъдещите заплащания по НПВУ.Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР