С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът прие на

...
С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът прие на
Коментари Харесай

На първо четене: Пълна либерализация на пазара на ток за бита 2026 г.

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за енергетиката. От опозицията гласоподаваха срещу. Вносител е Министерският съвет.

Проектът планува цялостна либерализация на пазара на едро на електрическа сила от началото на 2024 г.

За битовите консуматори това би трябвало да стане през 2026 г.

Прекратява се ролята на Националната електрическа компания като публичен снабдител и се отстраняват квотите на производителите за контролирания пазар. 

Дебатът продължи близо два часа и протече оспорвано.

От опозицията нападнаха измененията в Закона за енергетиката главно поради терзания, че излизането на битовите консуматори на свободния пазар ще докара до скок в цените на електрическата енергия в пъти. 

Министърът на енергетиката Румен Радев акцентира, че промените би трябвало да бъдат признати по отношение на упования втори транш по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) и в осъществяване на европейска инструкция.

Той даде обещание да бъде създадена формулировка за " енергийна беднотия " и предпочитано отнасяне на семействата, попадащи в нея.

" Категорично битовите клиенти са предпазени, прави се и основна стъпка към регламентирането на енергийните общности, които ще разрешат на жителите да се сдружават, дружно да създават ток за личните си потребности, а остатъкът да бъде продаван ", съобщи министърът.

Според Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия главната цел на ръководещите е да приберат парите по Плана за възобновяване и резистентност:

" Тоест за 850 милиона евро ние сме подготвени да съсипем и последният бранш, който остана в българската стопанска система, а точно -  енергетиката. Вършите в действителност едно закононарушение.

Павела Митова от " ИТН " беше безапелационна: " Цената ще се повиши фрапантно ".

А Стоян Таслаков от " Възраждане " насочи политическо предизвестие: " Трактор ви сглоби сглобката и трактори ще ви я разглобят ".

От ПП-ДБ застанаха зад позицията на министъра. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР