С гласовете на ГЕРБ, ДПС и част от Обединените патриоти

...
С гласовете на ГЕРБ, ДПС и част от Обединените патриоти
Коментари Харесай

Парламентът одобри преговори със САЩ за F-16

С гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и част от Обединените патриоти Народното събрание одобри държавното управление да стартира договаряния със Съединени американски щати за пазаруване на аероплан F-16V Block 70 . В решението е записано още да бъдат изменени изискванията по капиталовия план.  Очакванията са да се усили сумата за покупката над плануваните 1.5 милиарда лева и да бъде изменен срокът на доставка на самолетите, както и методът на заплащане. Решението раздели съдружния сътрудник на ГЕРБ, като от НФСБ се оповестиха срещу него.

„ За “ даването на мандат бяха общо 130 депутати ( ГЕРБ , Движение за права и свободи - 23, 11 от ПГ " О бединени патриоти " и двама независими).

„ Против “ бяха 84 депутати - 66 от Българска социалистическа партия , четирима от " Воля " и 14 от Оперативна програма . Нямаше въздържали се.
 парламент гласоподаване БГНЕС
-->

Едновременно с това Народно събрание разпорежда на министър-председателя да сътвори организация и преговорен екип за правене на план на интернационален контракт и осъществяване на договаряния със Съединени американски щати за F-16.

Всички политически партии изрекоха по-рано позициите си.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази убедеността си , че може цената в офертите за изтребител да падне . " Когато стартират договарянията всъщност с всички елементи, които ще могат да бъдат показани в една подготовка на съглашение сред Съединени американски щати и България, тогава мисля, че ще можем да намерим нужния консенсус за понижаване на цената ", добави той. Цветанов посочи, че сега всички числа са хипотетични, а детайлите ще бъдат конкретизирани в процеса на договарянията.
 Цветан Цветанов БГНЕС

Според опозицията към момента не е станало ясно мнението на премиера Бойко Борисо в по тематиката. " Не знам по какъв начин ще взимаме решение, в случай че не ни е ясно отношението и мнението на министър-председателя, който от 20 дни го няма никакъв ", съобщи Антон Кутев от Българска социалистическа партия.

От ГЕРБ излязоха с контрапредложение . " Поставеният въпрос от Българска социалистическа партия за наличие на премиера Бойко Борисов навежда на различен - къде е главнокомандващият на Република България , който също е взел участие и има отношение по въпроса, подписал е документа, с който е стартирала процедурата ", попита депутатът от ръководещите и ръководител на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов , визирайки президента Румен Радев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР