С Газпром“ преговаря Булгаргаз“, а не държавата. Но преговорите имат

...
С Газпром“ преговаря Булгаргаз“, а не държавата. Но преговорите имат
Коментари Харесай

Енергийният министър не знае на каква цена ще купуваме руски газ, ако се съгласят да ни доставят

С „ Газпром “ договаря „ Булгаргаз “, а не страната. Но договарянията имат мощен политически колорит от съветската страна. Това съобщи в студиото на Би Ти Ви служебният енергиен министър Филип Христов, пропускайки обстоятелството, че не ние нарушихме контракта с „ Газпром “, а съветската страна ни го спря без пояснения.

В момента сме на изчакване на позицията на „ Газпромекспорт “. От тях не сме получили позиция по редица отворени въпроси – цени, периоди за доставка, метод на заплащане.  Въвличането на служебното държавно управление в договарянията, които не са елементарни, не мислим, че ще доведат до по-добър резултат. Но ние редом следваме опциите за доставката на полутечен газ и тръбен газ през Турция, разнообразни разновидности за доставка на газ, добави той. 

Енергийният министър изясни, че сме се отказали от танкерите полутечен газ тъй като е нямало къде да ги разтоварим. Слотовете, които действат, към 3 август към този момент са били разпродадени, в това число с разширението. 

Ние можехме да ги закупим от частни медиатори, само че цената на газа тогава щеше да бъде такава, че на процедура нямаше кой да купи у нас. Тя щеше да бъде съвсем двойна на тази, която беше оповестена – 250 лева.мегаватчас. На процедура този газ, който е доставен за септември няма кой да го купи, поради високите цени и инфлацията. Нашата цел не е да доставим газ на каквато и да е цена “. Нашата цел е не да доставим газ на каквато и да е цена. Средата на октомври гръцката страна ще разгласи търг на слотовете за идната година и ние ще участваме в него. Защото е по-добре да имаш обезпечени слотове, което разрешава да договорим газ на по-добри цени, очерта обстановката Христов. 

По думите му сега по интерконектор с Гърция не тече газ. Вътре има газ, само че се тества системата за ръководство и други системи на употребата, довършват се детайли по инфраструктурата. От 1 октомври интерконекторът ще проработи. Ще потече контрактуваното с Азербайджан количество газ. Те са удостоверили опция и за спомагателни доставки, само че чакаме на каква цена ще ни дават газа и какво в допълнение количество, сподели енергийният министър. 

Имаме разновидността за газа, с цел да нямаме студена зима. Идеята е да договорим оптимално постоянни доставки на допустими цени, тъй че стопанската система ни да работи обикновено. До този миг 63% е запълнено и хранилището в Чирен, като се надяваме да го запълним до 80%. Запълването на Чирен обаче е с цел да осигурим енергийната сигурност на района и на Европа като цяло, сподели на финала Росен Христов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР