С факелно шествие и церемония на централния площад в Сливен

...
С факелно шествие и церемония на централния площад в Сливен
Коментари Харесай

Сливен чества учителя Чинтулов с факелно шествие

С факелно шествие и гала на централния площад в Сливен бе маркирана 200-годишнината от рождението на Добри Чинтулов. Събитието се състоя с присъединяване на възпитаници и преподаватели от Профилираната природо-математическа гимназия в града, която носи името на един от най-ерудираните и известни педагози от Възраждането.

„ Годишнината ни дава мотив да обърнем взор към великите персони на нашия град и техните каузи, към същинските му водачи. Казвам „ водачи “ не инцидентно. Добри Чинтулов на пръв взор не се вмества в тази визия – нито има великански растеж, нито има юнашка кръв. Напротив, получавал е упреци, че не се е включвал в революционния комитет. Но със своето дело, със своите песни той е приключил голяма работа за Освобождението на България. Дарил е религия и вяра на младежите. Тогава, когато не е имало радио, телевизия неговите песни са се преписвали от ръка на ръка и са се пеели от младежите. Карали са ги да се усещат горди, че са българи, и да желаят да се пожертват за свободата на България “, съобщи кметът Стефан Радев в послание към присъстващите. Той изрази специфична признателност към учениците от гимназията за ентусиазма, с който са се присъединили във факелното шествие. „ То възпроизвежда факелното шествие от 1922 година, когато са чествали 100 години от рождението на поета. Неговите песни ехтят и през днешния ден. И през днешния ден ни демонстрират пътя и ни задават критерии кое е положително и кое – зло и се трансформират в образец и пример за обич към България “, акцентира още Радев.

Церемонията събра, с изключение на възпитаници и преподаватели, представители на институциите, на разнообразни организации, жители. Лъчовете на факелното шествие дойдоха на площада от знакови места – родната къща на Чинтулов; площад „ 17-ти септември “, където през 1878 година той е взел участие в посрещането на съветските войски и е произнесъл слово; постройката на учебното заведение, което носи неговото име. В програмата се включиха хорът на гимназията с диригент Мария Бонева и възпитаници от 12-д клас с началник Веселина Тонева, които изнесоха рецитал „ Даскал Добри “. Гимназистите сервираха цветя пред паметника на Чинтулов и пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Поздравление за годишнината бе отправено и от регионалния шеф Минчо Афузов.

Гости на събитието бяха ръководителят на Общинския съвет Димитър Митев, зам.кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, представители на Сливенската митрополия. Честването бе проведено със съдействието на Общината и бе част от програмата за Димитровден, празника на Сливен.

Добри Чинтулов преподава 25 години в Сливен и Ямбол по разнообразни предмети. Използва разнообразни учебници, някои от които сформира самичък, без да са оповестени. Ръкописните учебници са богат извор за осветляване на характера и спецификата на учебното дело през Възраждането. Те са били популяризирани в преписи на ръка или литографически в Сливен, Ямбол, Разградско, Габровско. Малко преди да се отдръпна от преподаването, на годишния акт на сливенските учебни заведения, Петровден, 29 юни 1873 година, той произнася блестящо слово, в което завещава на учениците и съгражданите си своята религия: „ … Всичко, щото человечеството е направило за своето благополучие, си има основанието в любовта и единодушието “.

ППМГ „ Добри Чинтулов “ има 144-годишна история и е едно от най-старите учебни заведения в България. Носи името на Учителя от образователната 1985 – 86 година, когато Политехническата и Математическата гимназия се сплотяват и стават Природо – математическа гимназия „ Добри Чинтулов “.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР