С евролидерите обсъдихме общ кохезионен споделен фонд за бежанците от

...
С евролидерите обсъдихме общ кохезионен споделен фонд за бежанците от
Коментари Харесай

Кирил Петков е много доволен след срещата във Версай

" С евролидерите обсъдихме общ кохезионен споделен фонд за бежанците от Украйна, тъй че европейското семейство дружно да може да заплати разноските, а не всяка страна да се оправя поединично “.

Това сподели във Версай министър председателят Кирил Петков. Той е удовлетворен, че точно България е била водещата страна, която е направила това предложение.

По думите му европейската взаимност е доста важна в този миг и е получил огромно утвърждение от останалите евролидери. През идващите дни Европейската комисия ще се задейства да предложи разнообразни разновидности.

" Успяхме да вкараме като концепция и това, че би трябвало да го създадем по доста транспарантен метод - не да се дават едни пари на едни държавни управления, а да се дава на всеки един емигрант дневно за избран интервал от време “, изясни Кирил Петков.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен е декларирала, че това е доста положително предложение и ще работи в идващите дни, с цел да се върне с практични оферти по тази тематика.

На въпрос от кое място ще дойдат тези пари Петков разясни, че те ще бъдат от остатъчни средства по всички други стратегии и не става въпрос за нов заем.

" Сумите, които се говореха, за начало е от рода на 10 милиарда за Европа. Всичко зависи от броя на бежанците, които ще влязат “, добави министър председателят и още веднъж посочи, че България пое водачеството в тази полемика и това е регистрирано положително от всички евролидери.

Относно икономическите последици от войната в Украйна той съобщи, че сега влизаме в една " не доста позитивна обстановка “ на европейско равнище, при която има високи цени на петрола и газа, които повишават инфлацията, само че по едно и също време с това понижават растежа – така наречен стагфлация.

" В тези интервали тактиката е доста характерна – от една страна, ЕЦБ ще понижава паричната маса в Европейски Съюз и по едно и също време с това всички държавни управления дружно би трябвало да подтикваме стопанските системи си, тъй че да има напредък “, изясни още министър председателят.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР