С едно повече през тази година български предприятия попадат в

...
С едно повече през тази година български предприятия попадат в
Коментари Харесай

Увеличават се българските фирми в топ 500 в региона

С едно повече през тази година български предприятия попадат в класацията на Coface CEE Top 500 за най-големите компании в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Сред общо 18 сдружения държавният Български енергиен холдинг заема най-предна позиция - 25-а.

Традиционно в челните позиции на класацията преобладават компании с активност в петролния, автомобилния и енергийния бранш. За поредна година полският петролен колос PKN Orlen оглавява подреждането, оповестява в днешния си брой " Капитал Daily ". Полша остава и страната с най-вече представители в топ 500 – в тазгодишното издание на класацията влизат 168 компании от страната, чиито общи обороти са се нараснали с 3.3% през 2016 година

Общо за района приходите на водещите 500 компании са се свили с 0.6%, като спадовете са най-отчетливи при машиностроенето (-59.1%), енергетиката (-7.3%), металите (-6.4%) и горивата (-5.4%). Понижението на облагите на топ 500 пък е с 3.1%.

Междувременно съживяването на пазара на труда в района и обвързваното с него растящо ползване са фактори и за нарасналото търсене на коли, което поддържа и резултатите на автопроизводителите, доста от които имат мощности в района. Така през 2016 година представителите на бранша към този момент заемат 20% от 500-те места в класацията в съпоставяне със 17% година по-рано.

Сред 18-те български компании, които намират място в групата на 500-те корпоративни водача в района, се следи мощно наличие на представители на секторите на енергетиката и горивата – тук са да вземем за пример двете сдружения на съветския петролен колос " Лукойл " (рафинерията в Бургас и търговецът " Лукойл България " ), които обичайно са в челната тройка на едрия бизнес в страната, държавните НЕК, " АЕЦ Козлодуй " и " Булгаргаз ", " ЧЕЗ електро ", " ОМВ България ", търговецът на горива " Сакса " и русенският цех за биодизел " Астра биоплант ", който е измежду най-динамично растящите български компании за 2016 година

В Coface CEE Top 500 попадат още медодобивният цех " Аурубис ", веригата магазини " Кауфланд ", компанията " Адванс пропъртис ", която сплотява огромна част от бизнеса на братята Кирил и Георги Домусчиеви, както и друго от сдруженията им – фармацевтичното " Хювефарма ", което влиза за пръв път в топ 500. Групата от 18 се добавя от още една фармацевтична компания – " Софарма ", търговецът на цигари " Дафна груп " ( " Табако трейд " ) и дистрибуторът на цигари " Експрес логистика и дистрибуция ", както и телекомът БТК. Общите доходи на 18-те български сдружения са се свили със 7.07% до 16.7 милиарда евро, а облагата им понижава с 8.71% до 287 млн. евро. Движението надолу в оборотите обаче е поради ниските цени на горивата и металите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР