С до две години затвор са заплашени родители в Гърция,

...
С до две години затвор са заплашени родители в Гърция,
Коментари Харесай

Затвор за родителите в Гърция, които не пускат децата на училище

С до две години затвор са застрашени родители в Гърция, които отхвърлят да пуснат децата си на учебно заведение поради противоречие с наложените здравни протоколи, свързани с КОВИД-19, оповестява гръцкият вестник " Етнос ". 

Правителството готви законова смяна, която планува затвор и последици по повод на родителските права на жителите. Заявката идва от министъра на образованието Ники Керамеос.

Според изданието в някои региони на страната има доста случаи родители да отхвърлят децата им да посещават учебно заведение. Част от учениците отсъстват прекомерно дълго от образователни занятия и са застрашени да изгубят годината.

Учебната година в Гърция стартира през септември с въвеждане на наложителни протоколи, които имат за цел да лимитират разпространяването на пандемията.

Според разпоредбите учениците, учителите и непедагогическият личен състав, които не са имунизирани, би трябвало да вършат домашни проби два пъти в седмицата. Резултатите се вкарват в специфична платформа, която издава на учениците карта. С тази карта те вървят на учебно заведение.

В началото на въвеждането на новите условия имаше родители, които отказваха децата им да бъдат тествани и да носят маски. Имаше митинги пред някои учебни заведения и импортирани тъжби против учители и шефове.

В такава обстановка учебното заведение първо се свързва с родителите. Ако не получи отговор, осведоми дирекцията по обучение. Следва информиране на прокуратурата и обществените служби.

Прокуратурата би трябвало да проверява сигнала като в някои случаи може да се стигне до лишаване на родителските права.

В сегашната процедура обаче не се планува наказателно гонене за родителите, които стопират децата си от учебно заведение. От министерството на образованието възнамеряват в съдействие с правосъдното министерство да отстранят този пропуск, вследствие на което родителите ще носят наказателна отговорност.

В същото време социологическо изследване демонстрира, че огромна част от гръцките жители поддържат въвеждането на наложителна имунизация, написа в. " Катимерини ". 66 % от участвалите в анкета на " Пулс " се афишират за наложителна имунизация на избрани професионални групи. Голям е делът на тези, които споделят, че към този момент са се ваксинирали или възнамеряват да го създадат. Половината от интервюираните желаят по-строги ограничения за неимунизираните.

Целта на гръцкото държавно управление е да реализира 80 на 100 имунизационно покритие за популацията си, написа гръцкият вестник " Прото тематика ", като цитира изявление на премиера Кириакос Мицотакис в изявление за " Вашингтон поуст ".

Управляващите изрично отхвърлят опцията за налагане на локдаун, показва още изданието. Вчера представителят на държавното управление Янис Иконому още веднъж акцентира, че се поставят старания за увеличение на броя на имунизираните както с първа, по този начин и с трета доза, поддръжка на здравната система и усилване на контрола по осъществяването на ограниченията, които Атина наложи за неимунизираните си жители.

Вчера в страната бяха регистрирани под 7000 новозаразени и 78 смъртни случаи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР