С до 30% може да поскъпнат новопостроените жилища, заради .

...
С до 30% може да поскъпнат новопостроените жилища, заради .
Коментари Харесай

Жилищата поскъпват с 30% заради нова наредба?

С до 30% може да нарастнат новопостроените жилища, поради. Тя изисква всеки апартамент в нова многофамилна жилищна постройка да дава отговор на условията за човек с увреждания, написа вестник " Монитор ".

Това ще докара до повече общи елементи, до по-големи коридори, тераси, бани и тоалетни в жилищата, предвижда в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Георги Шопов, ръководител на Националната асоциация на строителните бизнесмени. " Абсолютно ненужно е всички жилища в една постройка да бъдат пригодени за обитаване от хора с увреждания. Това ще и в последна сметка лицата с увреждания също ще платят по-висока цена ", разяснява той.

Наредбата за установяване на условията за досегаемост и повсеместен дизайн на детайлите на наличната среда в урбанизираната територия и на постройките и оборудванията беше обнародвана в " Държавен вестник " на 12 февруари и влезе в действие месец по-късно. Тя анулира остарялата Наредба №4 от 2009 година за планиране, осъществяване и поддържане на градежите в сходство с условията за налична среда за популацията, в това число за хората с увреждания.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
От 100 до 500 лв. ще коства техническият паспорт, който тря...

" Новата разпоредба ще усложни проектирането и ще направи минималната повърхност на един двустаен апартамент 80 кв. м. Едно от условията е терасите да бъдат с минимални размери 1,50 м на 1,50 м ", сподели ръководителят на НАСП. Има и друго условие – минималната ширина на входната врата на жилището да бъде 1 метър, а на вътрешните интериорни порти – най-малко 80 см ", разясни Георги Шопов.

Председателят на Националната асоциация на строителните бизнесмени уточни, че концепцията е апартаментът да стане наличен за човек с инвалидна количка. " Това го одобряваме, само че не сме съгласни с условията за коридорите и терасите, тъй като те вършат проектирането невероятно. Заедно с други браншови организации настояваме за анулация на част от наредбата ", разгласи Шопов.

Председателят на Националната асоциация на строителните бизнесмени изрази опасенията си, че при съществени поправки, преустройства и смяна на предназначението на парцели пространствата също би трябвало да се пригодят към новата разпоредба, което в доста случаи ще бъде невероятно. Георги Шопов предлага обществото ни да намерения в напълно друга посока за поддръжка на хората с увреждания, както е в Холандия, Дания и други страни от Западна Европа.

Той е на мнение, че те би трябвало да станат дейни лица в обществения и публичния живот. " Ние сме в дълг към тези хора. Нивото на развиване на едно общество е функционалност на това по какъв начин то се отнася към хората с увреждания. Новата разпоредба обаче не е в интерес на никого – нито за обществото, нито за хората с увреждания “, безапелационен е ръководителят на асоциацията.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР