С днешното решение на Административния съд в Кюстендил, с което

...
С днешното решение на Административния съд в Кюстендил, с което
Коментари Харесай

ТЕЦ „Бобов дол“: Не горим отпадъци незаконно

С днешното решение на Административния съд в Кюстендил, с което се удостоверява Комплексното позволение на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ за реализиране на активност, в която е включена и добиването на сила от оползотворяването на гориво от неопасни боклуци, за следващ път демонстрира, че нашата централа в никакъв случай не е правила „ нерегламентирано “ изгаряне на боклуци. Ние постоянно сме работили с цялостно сходство с условията на българските закони.

Въпреки това правосъдно решение, Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ още веднъж декларира, че се отказал и няма желание да употребява RDF гориво за производството на електрическа сила. Съдебната борба, която продължаваме да водим, с цел да защитим нашето Комплексно позволение, е в действителност единствено борба за правото ни да потвърдим и покажем, че в никакъв случай не сме нарушавали българските закони и че сме били правилни и почтени пред българските институции и общност.

Самият факт, че въпросното Комплексно позволение е издадено от Изпълнителната организация по околна среда, че то е в съгласие и със здравните управляващи, при положение РЗИ, което следи за спазването на държавната здравна политика, значи, че нашата централа освен не е нарушила екологичното законодателство, ни и в никакъв случай не е застрашавала публичното здраве, както дълго време беше внушавано.

Надяваме се решението на българския съд да не се употребява за основаване на нова порция медийна нервност, ние не използваме и няма да използваме RDF гориво, както неведнъж сме декларирали, а в предишното в никакъв случай не сме го употребявали нелегално. Заради лъжливи медийни изявления и сигнали до българските институции, единствено за 7 дни нашата централа беше проверявана съвсем всеки ден от органите на Регионална инспекция за опазване на околната среда и други държавни институции. Не бяха открити нарушавания, както и изгаряне на боклуци.

Относно коментираните популяризираните в обществените мрежи и някои медии фотоси и видео материали, показващи „ черен пушек, излизащ от комина на централата “, то е в резултат от потреблението на гориво от мазут за разпалване на котлите и това е тъкмо посочено в протоколите, издадени от проверяващите органи на Регионална инспекция за опазване на околната среда и е записано като естествен режим на работа на централата при разпалване в нейното позволение. Разпалването на котлите с мазут е обичайно за въглищните ТЕЦ-ове в страната, Топлоелектрическа централа “Бобов дол ” не прави изключение. Прави усещане, че хората и организациите, подаващи разнообразни сигнали, от които държавните органи се самосезират, отхвърлят да участват на съответните огледи. Централата не е отказвала поискана информация в никакъв случай!

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР