С джентълменското споразумение от днес изглежда утре ще се сложи

...
С джентълменското споразумение от днес изглежда утре ще се сложи
Коментари Харесай

Какви са сценариите за Бюджет 2023?

С джентълменското съглашение от през днешния ден наподобява на следващия ден ще се постави завършек на най-дългото първо парламентарно съвещание. То се проточва тъкмо една седмица. Започна предходната седмица в сряда, когато за първи път се събра 49-ия парламент.

На идващия ден - в четвъртък - съвещанието продължи. За рекордно малко - по-малко от минута. И продължението беше планувано за на следващия ден, 10:00 часа. Очакваният избор на ръководител ще отпуши и конституционната процедура по сформиране на държавно управление. Президентът към този момент ще може да свика съвещания с парламентарните обединения и по-късно да връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС.

Надеждата е, че ще стартира и законодателната работа. Като една от най-спешните задания е приемането на държавен бюджет за тази година. Проектът ще бъде оповестен в петък, а идната сряда ще бъде гледан на Министерския съвет, научи " По света и у нас ". Ето сюжетите, които обрисуваха икономисти за финансовата рамка на страната.

Бюджетна политика по инерция е най-лошият вид пред страната, съгласно икономисти. А точно - да не се одобри нов държавен бюджет. Това може да стане, в случай че не се гласоподава финансовата рамка, импортирана от служебния кабинет или не се излъчи постоянен.

" Има и подобен вид, в който просто да удължим удължаването и да продължим с това настоящо харчене месец за месец. Много по-добре е той да бъде гласуван, и то в рационални рамки, и дефицитът от 3% да бъде спазен, а не всеки да наддава нови ограничения. Всяка партия да измисля някаква мярка в разходната част. Най-лошият вид е да не приемем бюджет, да се тръгне към нови избори ", съобщи Петър Ганев.

" Неприемането на бюджета води до проблем с приемането в еврозоната, равнището на недостига, надлежно наказателните процедури против страната. Естествено, това е обвързвано и с ръководството на парите от Европейския съюз ", съобщи Любомир Дацов, финансист, някогашен заместник-министър на финансите.

Приемането на бюджета към този момент се е трансформирало в политически залог и оставя отворени въпроси, съобщи Дацов.

" Да, няма нищо ужасно да не бъде признат бюджетът, само че това си има цена, има си последици. Ние не можем да продължаваме да бъдем в тази висяща конюнктура. Просто не поради друго, бюджетът просто значи посока ", добави Дацов.

" Няма нещо като Дамоклев меч, което да пада, в случай че май или юни не се гласоподава бюджетът, и нещо, което да се скапе, остава обаче отворен въпросът за пенсиите, за минималната заплата. Т.е. разнообразни заплащания, които се актуализират през бюджета. На доктрина те могат да се актуализират и през смяна в някой закон ", съобщи Петър Ганев.

" То е неприятно, тъй като има един недостиг, който предходната година беше гласуван за 6 месеца, в този момент като го умножите за 12 месеца, става 6-7%, и това е дълготраен проблем ", разяснява Красен Станчев.

Според специалистите е належащо и приемането на новия налог свръхпечалба - корпоративен данък, който се заплаща еднократно.

" Това е съвсем целият недостиг. Хайде, не целия, само че към 60-70% от него. Рискът от несъблюдение на бюджета, по този начин, както е написан като осъществяване на доходи и разноски, е значителен ", сподели още Станчев.

В момента трябват най-малко 3 милиарда отнякъде да бъдат открити, с цел да бъдат спестени. Или от приходите налози, или от разноските ", добави Дацов.

Икономистите припомнят, че на доктрина е допустимо да приключим календарната година и без бюджет, само че не се знае по какъв начин това би повлияло на другите финансови разноски.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР