С динамиката, с която се развива месечно инфлацията на годишна

...
С динамиката, с която се развива месечно инфлацията на годишна
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов: В края на първото тримесечие инфлацията може да стигне 10%

" С динамичността, с която се развива месечно инфлацията на годишна база, би могло в края на първото тримесечие инфлацията да бъде повече от 9% и да стигне 10%. Основна причина за увеличение на цените станаха увеличените котировки на интернационалните пазари на енергоносителите ", това сподели пред БНР икономистът Румен Гълъбинов.

Той изрази теза, че повишаването ще трае още известно време.

" Надеждите са, че след края на зимния сезон цените ще се стабилизират и в средата на годината ще има утешение на потребителските цени. Надеждите са свързани с това да имаме по-ниска инфлация в края на тази година спрямо предходната ", добави той.

Икономистът акцентира, че " цените изпреварват нарастването на приходите, като догонването ще стане с известно забавяне ".

" На световно равнище упованията са тази година да е по-добра от предходната, да продължи възобновяване на международната стопанска система, а и на българската. Надеждите са и за повече вложения в България, да започват повече бизнеси, откъдето да пристигна и повече възнаграждение, осигуровки, налози, всичко, което върти стопанската система ", добави специалистът.

" Бюджет 2022 е огромен, като доходи и разноски е най-големият, който сме имали до момента. В него са застъпени разнообразни концепции за това по какъв начин да се развива стопанската система за в бъдеще ", акцентира Румен Гълъбинов.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР