С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър

...
С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър
Коментари Харесай

Брамсова вечер в зала България

С Брамсова вечер ще стартира новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19 ч. в зала " България " под палката на маестро Георги Димитров. Солисти ще са Еманиул Иванов (пиано) и Йоана Кадийска (мецосопрано), научи ДУМА от Николета Еленкова.
Маестро Георги Димитров, един от доайените в диригентското изкуство с внушително наличие и кариера, заема особено място в сезона на Радиосимфониците. Той е подготвил впечатляваща стратегия с някои от най-красивите творби на Йоханес Брамс - Рапсодия за алт, мъжки хор и оркестър, " Песен на ориста " за хор и оркестър и Втория концерт за пиано и оркестър.  
Вечерта ще стартира с Адажио за струнен оркестър на Красимир Кюркчийски. Написано през 1959 година, когато именитият композитор е към момента студент на проф. Панчо Владигеров, творбата към този момент откроява присъщите черти на създателя с сантименталната си музика, наситена с сексапил и дълбочина.
Рапсодия за алт, мъжки хор и оркестър е обвързвана с любовта на Брамс към Джули, щерка на Клара и Роберт Шуман. Чувствата му остават скрити и несподелени, а мъчителният отвод от фантазията за обич, както и себеотричането и самотата са въплътени в тази творба. Солистка ще е мецосопраното Йоана Кадийска.
" Песен на ориста " за хор и оркестър е един от шедьоврите на Брамс, написан по поемата на Хьолдерлин. В стиховете се опълчват свободните небесни създания и хората, принудени да живеят на сляпо.
Емануил Иванов ще е солист във Втория клавирен концерт на Брамс. Младият пианист притегли вниманието на интернационалната музикална общественост, като завоюва Първа премия на състезанието " Феручо Бузони " през 2019 година Успехът на 20-годишния музикант бе последван от концерти в някои от най-престижните зали в света. Вторият клавирен концерт на Брамс може да се дефинира с обичания термин на Брукнер feierlich (тържествено, празнично), а мащабът е Вагнеров. Творбата печели известност незабавно и самият композитор я извършва десетки пъти на турнета, като си разменя мястото на пианото и на диригентския пулт с Ханс декор Бюлов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР