С блокади на пътища фирми от пътностроителния и пътноподдържащия бранш

...
С блокади на пътища фирми от пътностроителния и пътноподдържащия бранш
Коментари Харесай

Браншова камара „Пътища“ иска спешна среща с премиера

С блокади на пътища компании от пътностроителния и пътноподдържащия отрасъл още веднъж излязоха на митинг поради неполучени суми по контракти, които държавното управление счита за непозволени, съобщи БНР. От кабинета оферират зимното разчистване да бъде уредено с анекси към към този момент настоящи контракти.

Протестиращите представители на пътностроителни и пътноопддържащи компании блокираха за малко придвижването по столичния бул. " Дондуков ". Протестната проява се организира в пространството сред Министерския съвет и президентството.

В региона имаше засилено полицейско наличие, звучеше маршова музика, свирки и тъпани.

Представителите на пътните компании се събраха пред Министерския съвет, облечени със сигнални жълти жилетки и плакати с главните им послания за това, че страна без пътища няма, че всеки труд би трябвало да се заплаща, че компаниите желаят независимост за бизнеса си, като показват, че те не са „ политическа дъвка “.

Основното искане на компаниите е договорите им за строителство и поддръжка на пътищата да се признаят за настоящи и да се откри рационална сума пари, която да обезпечи съществуването на пътностроителните компании - това сподели Стефан Чайков, ръководител на Управителния съвет на Браншова камара „ Пътища “.

Той посочи какви са главните разлики сред двете спорещи страни:

Според юристите от работната група заради надвишаване на прогнозните стойности в договорите, те са изчерпани и финансовите връзки сред компаниите и Пътната организация би трябвало да бъдат уредени по различен метод.

Юристите на браншовата камара са на мнение, че договорите са настоящи, а прогнозата стойност не е последна, а определящото за продължителността на договорите е тяхната последна дата.

Днес Браншовата камара „ Пътища “ ще внесе мнение в Министерския съвет и ще изиска незабавна среща със служебния министър-председател Стефан Янев.

Протест на пътни компании блокира придвижването на Аспаруховия мост и в двете направления за половин час. Представители на пътно-строителни компании затвориха затвориха моста поради неизплатените средства от АПИ към тях. Хората се тормозят за заплатите си, както и за зимната поддръжка на пътищата, която още не е почнала.

От сектора показаха недоволството си в цялата страна макар снощните диалози с представители на държавното управление за спрените заплащания.

Протестиращите струпаха тежка техника на Аспаруховия мост. Издигнати бяха транспаранти с надписи: " Съжаляваме за неудобството, само че страната е в ремонт ", " Ще има зима без снегорини " и други

Работещи в строителни компании от Пазарджик блокираха с тежки машини входния път към автомагистрала " Тракия ". И те желаят да бъде възобновено държавното финансиране за поддръжка и строителство на пътища. От полицията проведоха обходни направления, а кореспондентът на БНР заяви, че придвижването по пътя към този момент е възобновено.

С придвижване в кръг тежкотоварни камиони блокираха кръстовището на пътния възел Благоевград-юг, свързващ автомагистрала " Струма " с интернационалния път Е-79.

В същото време стотици служащи от пътностроителни компании стачкуваха спокойно зад мантинелите с гледище страната да се разплати с работодателите им, а те да получат цялостния размер на направените си заплати.

Заради усложненията в сектора ангажираните в този бизнес към този момент пети месец вземат единствено част от възнагражденията си. Лятното поддържане на пътищата и почистването им е спряло преди три месеца, обявиха уредниците на митинга в Благоевград.

Има действителна заплаха зимното поддържане и разчистване да бъде спряно, защото няма никакви пари за обезпечаване на материалите, а и доста хора са напуснали работа.

Работници на пътно-строителни компании стачкуваха и в Бургас. Те затвориха едното платно на пътя Бургас - квартал Ветрен - в региона, където се строи северният обходен път на града.

30 млн. лв. са отговорностите на Пътната организация към пътностроителните компании в Бургаска област, споделиха от Браншовата камара „ Пътища “.

500 са служащите на пътностроителните компании в Бургаска област. От април месец са спрени заплащанията на страната към компаниите за поправки и пътно поддържане. Най-големият строителен обект в региона е северният обход на Бургас.

Близо 70 служащи, ангажирани на обекта, стачкуваха през вчерашния ден.

„ Казусът е за разплащането на дължимите средства - сред 800 хиляди и 1 милиард лв., на пътностроителните компании в цялата страна за изпълнени действия. От април месец досега няма разплатен 1 лев за тази осъществена работа ", споделиха участници в митинга.

5-6 са строителните обекти по републиканската пътна мрежа в региона, споделиха от браншовата камара „ Пътища “.

Близо 200 служащи от „ Пътни градежи – Велико Търново “ блокираха за 15 минути интернационалния път Русе – Свиленград при южния метод за Велико Търново. Образуваха се километрични опашки от тирове и леки коли. До произшествия не се стигна.

При засилено полицейско наличие служащите стопираха придвижването по интернационалния път, обезпокоени за бъдещето си.

Над 3 милиона лв. не е платила страната през Пътната организация за зимната поддръжка, настрана са още над 25 милиона лв., които „ Пътни градежи – Велико Търново “ чакат за осъществени пътни поправки. Това слага под въпрос бъдещето на сдружението, обявиха неговите шефове Филип Маринов и Румен Игнатов.

„ Това ни слага в извънредно неизгодно състояние да си покрием настоящите разноски, да плащаме заплати, камо ли да мислим за вложения “, уточни Маринов.

„ В нашата компания има 460 индивида. Платени са им заплати, налози, осигуровки, само че за идващия месец към този момент не можем да подсигуряваме “, съобщи Игнатов.

От понеделник „ Пътни градежи – Велико Търново би трябвало да стартират работа по ремонта на 22 километра от северната страна на Прохода на републиката. Има възлагане, няма заплащане, показаха от сдружението.

Работници от пътностроителна компания блокираха за час основния път Русе-Бяла в региона на разклона сред селата Мечка и Иваново.

Недоволството на служащите е поради неизплатени от страната средства за осъществени от компанията действия по ремонт и поддръжка на пътищата в района.

Всички протестиращи бяха облечени в сигнални жилетки и носеха плакати с надписи " Искаме си парите. Стига единствено обещания ", " Платете ни в този момент! ", " Не сме крадци! ", " Ще има зима без снегорини! "

" Ние сме тук, с цел да получим това, което сме изработили и да имаме работа - това е. Нищо повече от това. От началото на годината до момента имаме неизплатени и от предходната година. Сертифицираните са 28 милиона и чакаме узаконяване почти за към 20 ", сподели Петко Николов, шеф на пътноподдържащата компания.

Полицаи отбиваха придвижването по обходен път и по този метод никой от пътуващите по маршрута не разбра, че има подобен митинг.

Пътностроителни служащи затвориха за към 10 минути пътя сред Сливен и Ямбол, протестирайки поради неизплатените им от четири месеца заплати. Само за Сливенска област изпълнените планове, предоставени от Агенция " Пътна инфраструктура " през 2021 година са за към 50 милиона лв., разяснява уредникът на митинга Любомир Георгиев, механически началник във компания „ Пътно поддържане " Сливен.

Мнозина от притежателите на компании са изплащали % от заплатите на служащите, сподели Любомир Георгиев.

" Ние желаеме да работим! Просто ще бъдем принудени от неспособност за самофинансиране и ще спрем работа.

Протестиращите служащи разясниха, че към този момент мъчно се оправят с ежедневните потребности.

" Никой не ни чака. Имаме толкоз сметки насъбрани към този момент. Притискат ни и банки. Всичко притиска ".

Според някои мнозина към този момент са напуснали и са избрали пътя към Западна Европа.

" Хората напущат. Всички бягат към този момент. Кой за Германия, кой за Испания… ".

Протестиращите разясниха още, че в случай че няма пари за заплати, няма да работят, а под въпрос остава зимната поддръжка на републиканската пътна мрежа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР