С биенето на камбани десетки хиляди вярващи, политически лидери и

...
С биенето на камбани десетки хиляди вярващи, политически лидери и
Коментари Харесай

Десетки хиляди изпратиха бившия папа Бенедикт XVI

С биенето на камбани десетки хиляди вярващи, политически водачи и актуалният папа скърбяха за Бенедикт XVI, немският теолог, който влезе в историята, като се отдръпна от папството в необикновена гала четвъртък за мъртъв папа, ръководена от настоящ подобен, предава Associated Press.

Покойният папа бе посрещнат с ръкопляскания, до момента в който носачите изнасяха кипарисовия ковчег на Бенедикт от забулената в мъгла базилика Свети Петър и го поставяха пред олтара на големия площад извън. Папа Франциск, облечен в пурпурни одежди, типични за папските погребения, по-късно откри службата с молитва и я приключи, като тържествено благослови елементарния ковчег - декориран единствено с герба на някогашния папа. Той бе заровен по-късно в подземията на базиликата.

Държавни глави и кралски особи, духовници от целия свят и хиляди елементарни хора се стекоха на церемонията, макар желанието на Бенедикт за елементарност и формалните старания да се резервира първото заравяне на почетен папа в актуалните времена допустимо най-сдържано.

Много опечалени пристигнаха от родната Бавария на Бенедикт, облечени в обичайни облекла, в това число палта от варена вълна, с цел да се предпазят от утринния студ.

" Дойдохме да отдадем респект на Бенедикт и искахме да сме тук през днешния ден, с цел да се сбогуваме ", сподели Реймонд Майнар, който пътува от малко село източно от Мюнхен за погребението. " Той беше доста добър папа. "

Пренебрегвайки апелите за възпиране от викания в края, някои от тълпата държаха транспаранти или викаха " Santo Subito! " — " Светостта в този момент! " — повтаряйки спонтанните песнопения, които избухнаха по време на погребението на св. Йоан Павел II през 2005 година

Бившият папа със светско име Йозеф Ратцингер, който, се смята за един от най-великите теолози на 20-ти век и е прекарал живота си в отбрана на църковната теория. Но той ще остане в историята с неповторим, революционен акт, който промени бъдещето на папството: той се пенсионира, първият папа от шест века, направил това.

Франциск похвали, като сподели, че това " отвори вратата " за други папи да създадат същото.
 Папа Франциск носил оставката в джоба си
Папа Франциск носил оставката в джоба си

Светият отец бил подготвен да се отдръпна при здравословен проблем

Около 50 000 души участваха на литургията в четвъртък, съгласно Ватикана, откакто към 200 000 отдадоха почитта си по време на три дни на обществено поклонение .

Само Италия и Германия бяха поканени да изпратят публични делегации, само че други водачи одобриха предлагането на Ватикана и пристигнаха в " персонално качество ". Те включваха няколко държавни глави, минимум четирима министър-председатели и две делегации от кралски особи. Освен това голям брой патриарси се причислиха към 125 кардинали на местата в профил на олтара, а Руската православна черква изпрати собствен делегат.

Сред присъстващите беше хонконгският кардинал Джоузеф Зен, който получи особено позволение от съда да участва на погребението. Зен беше арестуван през май по съмнение в скрит план с задгранични сили според закон за националната сигурност на Китай, откакто изпадна в несъгласие с управляващите поради присъединяване си във към този момент заглушеното придвижване за народна власт. При задържането му бе лишен паспортът.

Близки довереници на Бенедикт също участваха, а дългогодишният секретар на някогашния папа, архиепископ Георг Геншвайн, се наведе и целуна книга с Евангелията, която беше оставена отворена върху ковчега, преди началото на церемонията.

Матео Колона, 20-годишен семинарист от Терамо, Италия, сподели, че е пристигнал частично заради историческия темперамент на погребението - само че също и тъй като то има персонален резонанс за него.

" Първата искра на моето предопределение стартира при понтификата на Бенедикт, само че по-късно стана още по-силна при папа Франциск ", сподели Колона, на площад " Свети Петър " на разсъмване. " Виждам последователност сред тези двама папи и фактът, че през днешния ден Франциск отслужва погребението в памет на Бенедикт, е историческо събитие . "

Но службата беше значима и поради това, което й липсваше: възприятието на неустановеност, което нормално съпътства гибелта на папа, преди да бъде определен нов. След като Франциск беше на мястото си, гибелта на Бенедикт означи края на едно извънредно десетилетие, в което един ръководещ папа живееше във Ватикана дружно с пенсионирания си предходник.

" Бенедикт беше мостът сред Йоан Павел и Франциск ", сподели Алесандра Апреа, 56-годишна поклонничка от Мета ди Соренто покрай Неапол. " Не бихме могли да имаме Франсис без него. "

Рано в четвъртък Ватикана разгласява формалната история на живота на Бенедикт, къс документ на латински, който е бил подложен в железен цилиндър в ковчега му, преди да бъде запечатан, дружно с монетите и медальоните, изсечени по време на папството му.

Документът отделя задоволително внимание на историческата оставка на Бенедикт и го назовава " почетен папа ", цитирайки буквално латинските думи, които той произнесе на 11 февруари 2013 година, когато разгласи, че ще се пенсионира.
 Папата отново дава знаци за допустима оставка
Папата отново дава знаци за допустима оставка

Той похвали смирението на папа Бенедикт XVI
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР