С бързото развитие на технологиите пазарът на труда също търпи

...
С бързото развитие на технологиите пазарът на труда също търпи
Коментари Харесай

Готови ли сме за професиите на бъдещето? Мнението на експерта

С бързото развиване на технологиите пазарът на труда също търпи промени в световен мащаб. Само след десетилетие той няма да наподобява по познатия ни метод вследствие на възходящото значение на дигитализацията и автоматизацията. Заради това, в случай че желаеме да сме подготвени за пазара на труда на бъдещето, ще би трябвало да притежаваме умения и качества, които до момента не са били такава неизменима част от длъжностната ни характерност.

В изискванията на все по-остра липса на квалифицирани фрагменти, за работодателите ще става все по-трудно да привлекат търсените от тях гении. Заради това те значително ще би трябвало да заложат не толкоз на търсенето на нови чиновници, а на разнообразни сътрудници, с които да работят по обособени планове. Именно по-голямата независимост за работещите ще бъде една от основните характерности през идните години.

Вергиния Къшева-Накова е маркетинг и бизнесконсултант, сертифициран коуч и треньор на ефикасни екипи. Тя е работила в дребни и в огромни компании, в България и в чужбина. Тя е създател на платформата за корпоративни образования TrainingAcademy.bg и на Института за бизнес развиване и предпиемачество (BusinessUp). Създател е на програмата " Академия за Бизнес Умения и Предприемачество ", в която студентите по едно и също време учат и ползват най-новите сполучливи бизнес модели и трендове.

По думите на маркетинг специалиста Вергиния Къшева-Накова този метод на работа към този момент е изключително известен в Северна Америка, а наклонността последователно навлиза и в Европа.

" Все повече хора желаят да бъдат свободни, не да работят за дадена компания, а за себе си. Те желаят сами да дефинират темпото на работа, да дефинират по кое време да си вземат отмора и да подреждат графика си ", споделя тя.

" Тази наклонност стартира да идва и в България. Компаниите, които желаят да се приспособяват към измененията, ще би трябвало да разчитат повече на работа с сътрудници, с така наречен фрийлансъри, а не толкоз на такава със чиновници ", счита специалистът.

Според Вергиния този метод на работа е използван в доста разнообразни сфери на активност, без значение дали става въпрос за счетоводство, реклама или дизайн.

Като друга характерност на пазара на труда на бъдещето тя обрисува възходящото значение на интелектуалния за сметка на физическия труд.

" Време е фирмите да възприемат това, че хората са доста повече от работна ръка. Ако допреди 15-20 години стопанската система е зависила от предприятия, в които служащи са се трудили с ръцете си, то сега има организация, машинизация, автоматизация. И от ден на ден ще се постанова интелектуалния за сметка на физическия труд ", показва тя.

В ерата на дигитализацията с изключение на, че " работната ръка " последователно изчезва, то същото може да се каже и за едно друго разбиране - това за специалността за цялостен живот. Вергиния е на мнение, че това е отживялост и от ден на ден хора вземат решение да развиват кариера в нови области в разнообразни стадии от живота си.

" Хората трансформират това, което работят, сред 3 и 5 години. Могат да сменят компанията, само че най-често те трансформират напълно специалността си ", изяснява специалистът.

" Все по-важни ще бъдат уменията, в сравнение с специалността, тъй като те зависят от вида работа, който би трябвало да свършиш ", добавя тя.

Технологиите и дигитализацията са основният мотор на измененията що се отнася до специалностите и метода на работа. Заради това човек би трябвало да разчита от ден на ден на познания и умения в тези области. Вергиния показва, че с цел да отговорим на търсените специалности на бъдещето, ще би трябвало да сме гъвкави, изобретателни, адаптивни, както и да заложим на положителната бизнес просвета. Важни ще бъдат още сериозното мислене и умеенето да работим с огромни размери от информация.

" Съвременният човек знае доста повече от предшествениците си. Обемът на информацията, с която работим, е стотици пъти повече от преди. Така че всевъзможни принадлежности, помагащи ни да боравим с нея, са доста значими ", разяснява тя.

Що се отнася до това дали България е подготвена да отговори на динамичните промени на пазара на труда, Вергиния е на мнение, че е нужна доста работа в тази посока, а главният риск е неналичието на задоволително квалифицирани фрагменти.

" Състоянието на пазара на труда у нас е извънредно неприятно. Това е по този начин, тъй като бизнесът е в напредък и той има потребност от фрагменти, а такива липсват. По-страшно е, че освен няма готови фрагменти, а няма хора, искащи да се квалифицират ", показва тя и добавя, че в сегашната обстановка фирмите са принудени сами да образоват и приготвят чиновниците си.

По нейните думи отрицателният резултат от недостига на експерти е налице, като към този момент има задгранични компании, напуснали българския пазар поради него.

" Това се вижда най-вече при изнесените услуги за софтуерния бранш. Компаниите си потеглят, тъй като им трябват повече хора. А ние просто не сме задоволително конкурентноспособни ", счита Вергиния.

Според нея една от главните аргументи за тази обстановка е незадоволително положителната подготовка в университетите, която не дава отговор на потребностите на бизнеса.

" Завършващите университет през днешния ден са извънредно неподготвени, а самите висши образователни заведения не работят на пазарен принцип. Тяхното финансиране се дефинира от броя на студентите и стремежът да се запълнят допустимо най-вече места в разнообразни специалности занижава критериите за асортимент ", разяснява специалистът.

" В университетите тотално отсъства процедура и съвременен метод. За образованието се разчита на остарели учебници, което е огромен проблем ", добавя тя.

Вергиния обаче вижда и опция за младежите. Според нея, с цел да придобият нужните познания и умения, те би трябвало да са самодейни, като търсят разнородни стажове и образования. По нейните думи добра опция са и частните академии. " Това е методът да се надгради подготовката в университетите ", безапелационна е тя.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР