С бързото развитие на новите технологии пазарът на труда също

...
С бързото развитие на новите технологии пазарът на труда също
Коментари Харесай

Кои ще бъдат най-бързо изчезващите професии през това десетилетие?

С бързото развиване на новите технологии пазарът на труда също се трансформира. Докато през 19-ти век земеделието дава работа на голям дял от хората, то през днешния ден това важи за други браншове, като търговията или превоза. През идващите години измененията ще продължат, като едни специалности ще изчезнат за сметка на основаването на други.

Според изчисленията на американското Бюро по трудова статистика сред 2020 и 2030 година ще бъдат основани 11,9 милиона работни места в Съединени американски щати. В същото време обаче и доста работни места ще изчезнат. Ето и кои ще бъдат най-бързо изчезващите специалности през това десетилетие по отношение на прогнозата на ведомството:

Най-голям спад на заетостта има в дейностите, свързани с машинопис и текстообработване. През актуалното десетилетие в Съединени американски щати работните места в тази сфера ще намалеят с 16 300. Като процентно изражение заетостта ще се свие с 36 на 100.

С 35 на 100 пък ще намалеят чиновниците, които наблюдават за вярното паркиране в градовете, а с съвсем 33 на 100 ще се свият операторите в нуклеарни електроцентрали.

Веднага след тях се подреждат фрезистите, стругарите и шлосерите. В тази група понижението на заетостта през това десетилетие ще бъде в границите на съвсем 30 на 100.

В топ 10 на най-бързо изчезващите специалности ще бъдат още телефонни оператори, часовникари, продавачи от врата на врата, експерти по въвеждане на данни и обущари.

Осем от топ 20 в тази категория ще бъдат свързани с административни и офис действия. Намаление ще има още в региона на производството на артикули, услугите и продажбите, само че в по-малък мащаб.

Във всички случаи преди всичко повода за изгубването на тези работни места ще бъде автоматизацията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР