С армия от чистачи и солиден бюджет ще трябва да

...
С армия от чистачи и солиден бюджет ще трябва да
Коментари Харесай

За присъствено обучение в училищата ще трябват армия от чистачи и солиден бюджет: МОН публикува изискванията |

С войска от чистачи и стабилен бюджет ще би трябвало да разполагат учебните заведения, с цел да могат да изпълнят Насоките за образование в изискванията на изключителна конюнктура през идната 2021/2022 година на Министерството на образованието и науката. Ако не се оправят, отговорност ще носят само шефовете. МОН разгласява през днешния ден насоките си със наложителни и целесъобразни ограничения. Ето какво плануват наложителните.

Задължителни ограничения

1. Дезинфекция на повърхностите и проветряване

- ежедневно двукратно (преди началото и след смяната) разчистване и стерилизация на всички сериозни точки, включително дръжки на порти, прозорци, ключове за осветяване, бутони на асансьори, парапети, уреди, екрани;

- при случай на COVID-19: стерилизация от 4 пъти дневно до стерилизация на всеки час в взаимозависимост от обектите;

- разчистване и дезинфекциране на тоалетните и санитарните пространства по график. Осигуряване на течен сапун, дезинфектанти, еднократни салфетки за ръцете или автоматизиран сешоар, тоалетна хартия;

- дезинфекциране на кабинети, физкултурни салони, лаборатории, работилници, мишки, клавиатури и принадлежности през всяко междучасие;

- дезинфекциране на учителската стая по време на всеки образователен час;

- проветряване на образователните стаи по време на всяко междучасие и/или по-често в сходство с метеорологичните условия;

- стерилизация и разчистване на учебните рейсове преди и след всеки курс.

2. Лична хигиена

- обезпечаване на течаща топла вода и сапун във всяко санитарно помещение;

- слагане на дезинфектант за ръце на видно място на входа на учебното заведение, в класни стаи, кабинети, лаборатории, работилници и други пространства в постройката на училището;

- слагане на видно място на правила за съблюдаване на персонална хигиена.

3. Носене на маска за лице

Носенето на защитна маска за лице по време на изключителната епидемична обстановка е наложително. Защитните маски за лице за учениците се обезпечават от тях, респективно от техните родители, а за учителите – от учебните заведения. Училищата обезпечават защитни маски, когато учениците нямат такива или не са подобаващи за ползване.

МОН предлага потреблението на трислойни маски.

Маска може да не се носи:

- в учебния двор при отдалеченост от 1,5 м;

- в предучилищните групи и начален стадий при записана 14-дневна заболяемост в обитаемото място/областта до 100 на 100 000 население (зелен сценарий);

- за деца със специфични просветителни потребности, при които не е допустимо носенето на маска, съгласно мнение от персонален или от лекуващ лекар;

- в часовете по физическо образование и спорт, в случай че са на открито.

Задължителни протоколи за държание при подозрение или случай на COVID-19 в учебното заведение

1. При един или повече признаци при възпитаник (повишена температура, кашлица, хрема, зной, болки в гърлото, отмалялост, мускулни болки, гадене, повръщане, диария, загуба на усет и подушване и др.):

- ученикът се отделя неотложно в предопределеното за подобен случай място при осигурено наблюдаване, до момента в който не се прибере у дома;

- на ученика се слага маска с размер, подобаващ за възрастта;

- неотложно се реализира връзка с родителите/настойниците, като се изисква да отведат ученика, като при опция употребяват персонален транспорт;

- родителите/настойниците би трябвало да заобикалят физически контакт и да се съветват със фамилния лекар на ученика (първо по телефона) за преценка на здравословното му положение и последващи дейности съгласно съответната обстановка, включително нужда от осъществяване на тест за COVID-19;

- откакто ученикът напусне помещението, то се дезинфекцира;

- ученикът се позволява още веднъж в присъствено образование в учебно заведение единствено срещу медицинска записка от фамилния доктор, че е клинично здрав и това е възможно.

2. При позитивен резултат за COVID-19 на ученик  родителите осведомят шефа на учебното заведение, който трябва незабавно да се свърже с Регионалната здравна ревизия и да ѝ даде лист с контактните възпитаници и учители. Може да се карантинират една или няколко паралелки/клас или цялото учебно заведение. Мерките разпорежда РЗИ.

По предписание под 10-дневна карантина се слагат възпитаници от същата паралелка; учители и различен личен състав, които са били в контакт със инфектирания на разстояние под 2 м и за повече от 15 минути общо за 24 часа; други контактни възпитаници при контакт от 48 ч преди и до 14 дни след появяването на недоволства. При безсимптомен притежател на COVID-19 – от 48 ч преди и до 14 дни след вземането на проба за проучване по метода PCR или посредством бърз антигенен тест.

При карантиниране на контактно дете членовете на семейството му се следят за признаци на COVID-19 по време на 10-дневната карантина и 10 дни след нея. При поява на такива се уведомяват РЗИ и персоналните лекари, без значение дали детето е показало или не признаци.

След излизане на инфектирания възпитаник и съучениците му от учебното заведение се проветрява и дезинфекцират всички повърхности, предмети и пространствата, до които е имал контакт ученикът в последните 48 часа, след което стаята/помещенията могат да се използват за образователни занятия.

Осигурява се психическа поддръжка при декларирано предпочитание, като формата може да варира според от съответната обстановка.

3. При един или повече признаци при възрастен  се ползват същите ограничения, като при децата: той се отделя с несъмнено за задачата помещение, прави се консултация с доктор, осведоми се шефът, откакто индивидът напусне, се прави стерилизация.

4. При позитивен резултат за COVID-19 на чиновник:

- лицето осведоми шефа на учебното заведение, който се свързва с РЗИ и се подхващат ограничения за изолация;

- шефът дава на РЗИ лист с контактните учители и ученици;

- разпознават се контактните лица и РЗИ дефинира мерките; те може да включват затваряне на една или няколко паралелки или на цялото училище.

По предписание под 10-дневна карантина се слагат учениците от паралелката в начален курс, на които учителят е класен ръководител; контактни учители и различен персонал; други контактни възпитаници.

Осигурява се психическа поддръжка по избор, като формата ѝ може да варира според от съответната обстановка.

Информиране на родителите и общността

Промените в седмичното разписание при прекосяване в обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС), графикът за ротация на паралелките (преминаване от и към ОРЕС) и информацията за брой заболели от COVID–19 ученици и учители, карантинирани паралелки и учители се разгласяват на уеб страницата на всяко учебно заведение. Информацията може да се предоставя и по авансово оповестен метод - посредством известия, чрез електронен дневник, електронни приложения и/или е-поща.

На учебните заведения е вменена и отговорността за провеждането на осведомителна акция за изгодата от имунизациите измежду родители, учители и възпитаници.

Ниво 1: Зелен сюжет

14-дневна заболеваемост - <100 на 100 000 души на регионално равнище

При единични случаи на COVID-19 и/или карантинирани се предприемат следните ограничения от шефа на учебното заведение:

- при болен възпитаник, след наложително наставление на РЗИ, се карантинира цялата паралелка и тя минава в ОРЕС със заповед на директора на учебното заведение.

- при карантиниране от РЗИ на обособен възпитаник за него се провежда ОРЕС;

- в учебното заведение се обезпечават помещение и техника на учителите, които работят в ОРЕС с карантинирани деца и по едно и също време с това присъствено с останалите ученици;

- организирането и провеждането на ОРЕС са в сходство с образователния план и одобрената образователна стратегия. За дните, регистрирани като работни, се дължат уговорените хонорари според груповия трудов контракт и/или вътрешните правила за работна заплата.

За практическото образование в учебните заведения с професионални паралелки: се основава организация за оптимално присъствено образование на учениците в професионални паралелки и за осъществяване на образователната и производствената им процедура, както и на образованието им в действителна работна среда; практиките на учениците в дуална система на образование в 11-и и 12-и клас са присъствени според условията на трудовия контракт сред ученика и работодателя. " Това става при отсъствие на възпрепятстващи аргументи от страна на работодателя, ученика или негов родител (настойник) и при обезпечаване на всички противоепидемични ограничения на работното място за учениците ", написа в насоките.

Ако практиката не може да е присъствена, тя може да се отсрочи за по-късно в границите на същата година. Ако работодателят не може да я реализира по справедливи аргументи - стесняване на активността, съкращаване на наставници, банкрут, той уведомява ученика и учителя методик и практическото образование се провежда в учебнопроизводствените бази на учебните заведения.

Ако при зелен сюжет на регионално равнище в учебното заведение отсъстват 10% от учениците заради признаци на COVID-19 и/или броят болни учители води до неспособност за застраховане на присъствен образователен развой, се прилагат ограниченията, планувани за тези случаи в жълтия сюжет.

Ниво 2: Жълт сюжет

14-дневна заболеваемост - от 100 до 250/100 000 души на регионално равнище

При отсъстващи 10% от учениците заради признаци на COVID-19 и/или при брой болни учители, който води до неспособност за застраховане на присъствен образователен развой, шефът предлага на министъра на образованието прекосяване към ротационно или изцяло образование от разстояние в електронна среда след решение или на педагогическия съвет или на РЗИ, или на регионалния спешен щаб, като уведомява съответното Регионално ръководство на образованието (РУО).

Първи следва да премине към ОРЕС випускът с най-вече болни или контактни възпитаници. В общия случай важи правилото, че към ОРЕС минават първо учениците в средната степен на обучение. При продължаващо утежняване на епидемиологичната обстановка - и учениците от прогимназиалния стадий. Учениците от начален стадий минават в ОРЕС в краен случай при справедлива неспособност образованието да продължи присъствено.

В предлагането на шефа се показва най-благоприятен период за обучение от разстояние в електронна среда.

Мерките на учебно равнище при съществуване на единични случаи на заразен/и ученик/ученици, педагогичен личен състав са идентични с тези от зеления сюжет.

Практическото образование на учениците в професионалните паралелки се организира както при зеления сюжет.

Ниво 3: Червен сюжет - 14-дневна заболеваемост - от 250 до 500/100 000 души население на регионално равнище

Ако в учебното заведение отсъстват 10% от учениците заради признаци на COVID-19 и/или броят болни учители води до неспособност за застраховане на присъствен образователен развой, се ползват мерките за жълтия сюжет. За възпитаници в риск от отпадане и възпитаници, чиито родители работят на първа линия, се позволява сформирането на сборни паралелки на равнище випуск за присъствено образование по време на ОРЕС. Те се провеждат след решение на педагогическия съвет съгласно опциите на учебното заведение. Създава се организация за оптимално присъствено образование на учениците със СОП, като за тези с по-висок риск от заразяване или тежко боледуване по желание на родителите се провежда образование от разстояние от електронна среда. Практическото образование на учениците в професионалните паралелки се провежда както при зеления сюжет.

Ниво 4: Тъмночервен сюжет: 14-дневна заболеваемост - ≥ 500 на 100 000 души население на регионално равнище

Учи се единствено електронно от разстояние. За задачата министърът на образованието издава заповед.

Приоритизиране на дейностите по отношение на смисъла им за сполучливо довеждане докрай на образователната година

Когато при справедливи аргументи не може да има целодневна организация, без да има взаимодействие на учениците от разнообразни паралелки, дейностите се провеждат по опция със събирането на възпитаници от не повече от две паралелки. Ограничава се проведеното извеждане отвън територията на учебното заведение на ученици от учебно заведение, в което има карантиниран преподавател и/или възпитаник, или карантинирана паралелка за периода на карантината.

Организирани действия с възпитаници по осъществяването на национални стратегии и проекти, визити на музеи, изложения, естествени обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел на територията на обитаемото място се провеждат единствено при зелен сюжет и се организират в границите на един учебен ден при неотложна нужда и при прецизно съблюдаване на условията на Министерството на опазването на здравето.

3. Състезания и олимпиади, педагогически съвети, наставнически срещи, съвещания на публичните препоръки, събрания на училищните настоятелства, подготовка на педагогическите експерти, планирани екскурзии, зелени учебни заведения, туристически пътувания и други

При организирането и провеждането им се спазват задължителните и целесъобразните ограничения за понижаване на рисковете от предаване на инфекцията, като при неспособност да бъдат приложени, е допустимо дейностите да бъдат отсрочени, да бъдат извършени в електронна среда при опция или да не бъдат извършени, когато това няма да навреди на успешното довеждане докрай на образователната година и на плануваните образователни процеси в образователното заведение. Планираните екскурзии, зелени учебни заведения, туристически пътувания се организират единствено при зелен сюжет след координиране с РЗИ.

Квалификациите на педагогическите експерти се организират приоритетно дистанционно.

Преминаване към ОРЕС за обособен възпитаник

Такова се позволява, в сходство с член 115а, алинея 3 и ал. 4 от Закона за предучилищното и учебното обучение, както следва:

- по желание на ученика и след заповед на шефа на учебното заведение, при съществуване на нужните механически и технологични средства, образование от разстояние в електронна среда за не повече от 30 образователни дни, в случай че той по здравословни или други уважителни аргументи, удостоверени с документ, не може да посещава училище;

- когато присъственият учебен развой в учебното заведение не е прекратен, при съществуване на нужните механически и софтуерни средства образованието в електронна среда може да се прави за обособен възпитаник за повече от 30 образователни дни до края на извънредната епидемиологична конюнктура:

1. в случай че заради здравословни аргументи, удостоверени с медицински документ, присъствието на ученика в учебно заведение слага в риск живота или здравето му;

2. в случай че заради здравословни аргументи, удостоверени с медицински документ, присъствието на ученика в учебно заведение слага в риск живота или здравето на лица, с които той живее на един адрес; 

3. по желание на ученика, за малолетните възпитаници – по желание на родителите, а за непълнолетните – от учениците със единодушието на техните родители и след разрешение на началника на Регионалното ръководство на образованието.

Началникът на РУО позволява ОРЕС по желание на ученика или на родителите въз основа на информация за миналата образователна година и досега от шефа на училището за триумфа, отсъствията и ангажираността на ученика.

Електронното образование в горепосочените случаи се осъществява от учебното заведение, в което е записан ученикът, а при неспособност - от друго, което предлага такова образование. Във втория случай учебното заведение дефинира началникът на РУО. Ученикът независимо си осигурява необходимите механически и софтуерни условия за присъединяване в ОРЕС, а когато той е малолетен - те се обезпечават от родителите му, като към заявката се прилага и декларация от родителите за обезпечени условия за  осъществяване на обучението.

Когато ученикът се образова синхронно от разстояние в електронна среда, му се поставят отсъствия. Ако учи несинхронно от разстояние в електронна среда и учителят откри, че в процеса на взаимоотношение и обратна връзка за резултатите от образованието и оценяването по образователния предмет ученикът не взе участие, също му се слага неявяване.

Задължителни ограничения за прекосяване от присъствено образование към обучение от разстояние в електронна среда

● За образуване на образованието от разстояние в електронна среда директорът:

- авансово изследва техническата осигуреност на учителите и учениците за работа от разстояние в електронна среда;

- дефинира метода на образование от разстояние в електронна среда или друг подходящ вид на образование според от опциите на учебното заведение и техническата и софтуерната обезпеченост, възрастовите особености и дигиталните умения на учениците;

- избира взаимно с педагогическия съвет електронна просветителна система за образование и взаимоотношение с всички участници в просветителния развой, приложенията, които ще се употребяват по класове и/или паралелки, в това число и възможностите за делене на паралелките на по-малки групи;

- провежда в оптималната степен обезпечаването на учителите и учениците (извън случаите, когато ОРЕС се провежда за обособен възпитаник по негово или на родителите му желание) с механически средства за провеждането на образование от разстояние в електронна среда;

- основава организация по даден образователен предмет при отсъствието на учител няколко паралелки да се образоват по едно и също време от различен учител;

- изследва опциите за възлагане на спомагателни часове на педагогически експерти за провеждането на образование от разстояние в електронна среда;

- основава организация за настоящо реализиране на надзор на провеждането на просветителния развой в ОРЕС.

Подкрепа за възпитаници в дълготрайно образование от разстояние в електронна среда

В учебното заведение се обезпечават съвещания и в допълнение образование по обособени образователни предмети на ученици в дълготрайно образование от разстояние в електронна среда, с установени дефицити при асимилиране на образователното наличие, на възпитаници с огромен брой отсъствия и в риск от отпадане. Те се организират отвън постоянните часове, посредством занимания по интереси, логопедична работа, грижа за здравето, ранно оценяване на потребностите и предварителна защита на обучителните усложнения, както и за възпитаници, които не владеят български език.

Училищата с професионални паралелки си партнират с всеки работодател партньор в дуалната система на образование благодарение на осведомителните технологии посредством даване или разработване от страна на бизнеса на подобаващи мултимедийни артикули и онлайн ресурси в безконтактни групи за връзка с възпитаници и учители, фирмени или общодостъпни платформи за онлайн срещи, визуализация на процеси и обратна връзка.

Директорът следва да управлява ефикасното осъществяване отговорностите на учителите да организират съвещания по образователни предмети по предварително изготвения график за консултациите и спомагателното образование по учебни предмети, както и да изисква информация по отношение на напредъка на всеки възпитаник с установени просветителни дефицити.

Насоките съдържат и целесъобразни ограничения, и лист на болести, при които се предлага прекосяване в ОРЕС заради открит по-висок риск от СOVID-19. Пълния им текст може да видите тук: https://www.mon.bg/bg/100876
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР