С 47% по-ниска цена на природния газ постанови енергийният регулатор

...
С 47% по-ниска цена на природния газ постанови енергийният регулатор
Коментари Харесай

Газът поевтинява с 47% спрямо октомври, реши КЕВР


С 47% по-ниска цена на природния газ постанови енергийният регулатор от през днешния ден. Синьото гориво към този момент коства 123 лева за мегаватчас, до момента в който през октмоври цената му беше 233 лева за мегаватчас.

От регулатора оповестиха, че няма да има нарастване на цените на парното и топлата вода от Нова година поради понижението.

По-евтиният газ на прага на зимата е финансово облекчение за семейството на Пешка Петрова. Заради повишаването до момента фамилията към момента се чуди дали да го употребява за отопление.

„ Септември месец ни ожулиха, дип че беше единствено за банята, и беше зле, над 100 лв. дадохме ”, споделя Пешка.

През ноември цените ще са по-ниски, а експертните прогнози са, че и през идващите месеци цените няма да отбележат върхове.

„ Декември, януари, февруари, когато потреблението пораства на всички места в Европа, в отоплителния сезон, се чака котировката на борсата да има някакъв път нагоре, само че никога не се чакат цени, близки септемврийските “, сподели Росен Христов, длъжностен министър на енергетиката.

Намалението е поради търговете за доставка на полутечен газ у нас и намалените котировки на европейските газови пазари.

„ Газ се предлага, има оферти. Аз чакам през 2023-та да влезе и другият терминал на Александруполис, в който имаме дялово присъединяване, тъй че чака ни една спокойна зима “, споделя Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форун.

При ново по-серизно повишаване на цените експерите не чакат регулаторът и политиците да разрешат семействата да бъдат мощно наранени. По-скоро топлофикациите да натрупат отново дълг към „ Булгаргаз “, а обезщетения да се търсят още веднъж през бюджета.

„ В България мисля, че доста хора към този момент са минали на електрическа енергия. Имаме обезпечен газ, имаме запълнено относително вместилище, т.е. и освен това меко време идващите седмици, мъчно може да се чака, че ще има някаква внезапна смяна “, споделя Руслан Стефанов от Център за проучване на демокрацията.

„ И ми се ще още да го понижат, тъй като аз съм пенсионерка с 500 лв. пенсия. Какво да заплащам по-напред “, споделя Пешка.

Ако в разгара на зимата въпреки всичко газът нарастне, семейството й е квалифицирано – купило е климатик и ще се топли с него.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР