С 47,31% са се увеличили през месец юли чуждестранните посетители

...
С 47,31% са се увеличили през месец юли чуждестранните посетители
Коментари Харесай

Близо 50% повече чуждестранни посетители в музеите на Велико Търново това лято



С 47,31% са се нараснали през месец юли задграничните гости в обектите и експозициите на Регионален исторически музей на, оповестиха от общината.

Това лято най-многобройни измежду чужденците в старопрестолния град са гостите от Франция, Русия, Германия и Полша. Въпреки рецесията с ковид, заведенията и хотелите не могат да се оплачат от липса на клиентела. Близо 20 хиляди туристи са посетили средновековната цитадела „ Царевец “ , увенчана от Патриаршията, от тях 6 хиляди са били чужденци, настояват от общината.

Туристите не пропущат да се разходят по живописната улица „ Гурко “  със зрелищната панорама към река Янтра. Оживление царува и на Самоводската чаршия с многочислените занаятчийски работилници, където майстори показват онлайн излъчени през генерации старинни занаяти.



Средновековната черква „ Св. 40 мъченици “, издигната и изографисана в чест на успеха на цар Иван Асен II над епирския диктатор Теодор Комнин през 1230 година, е измежду най-посещаваните обекти.

В разгара на лятото културният живот във Велико Търново ври и кипи – изложения, концерти, министър председатели и всевъзможни прояви навън притеглят въодушевена аудитория.

В момента градът е хазаин на Международния фестивал “Лято, кукли и другари ” 2021 с присъединяване на артисти от Естония, Русия и България. Те показват своите театрални произведения на сцената на “Арт лято ” в парк “Асеневци “. Веселин Василев, създател на фестивала разяснява пред стратегия „ Христо Ботев “ на БНР:

“Малките фенове на нашия фестивал се радват на прелестни куклени представления, които представяме всеки уикенд от началото на юни до края на месец август. Това са представления, подбрани от репертоара на доста държавни куклени театри, на самостоятелни театрални трупи, както и задгранични театри. Това е една пъстра палитра от разнообразни заглавия. “




Най-зрелищната атракция в старопрестолния град е аудио-визуалният театър „ Звук и светлина “ , основан още през 1985 година от българско-чехословашки екип. На 21 и 28 август емблематичното шоу ще може да се следи гратис от площад „ Цар Асен “.
Съставил: Венета Николова
Снимки: Венета Николова, Ани Петрова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР