С 41 гласа за“, 14 гласа против“ и 1 въздържал

...
С 41 гласа за“, 14 гласа против“ и 1 въздържал
Коментари Харесай

СОС одобри премахването на Паметника на съветската армия, червените в истерия

С 41 гласа „ за “, 14 гласа „ срещу “ и 1 „ въздържал се “ Столичният общински съвет утвърди премахването на Паметника на руската войска.

С гласовете на ГЕРБ-СДС, Демократична България, Патриоти за София и самостоятелните общински съветници решението бе признато. Групата на Българска социалистическа партия скандираха за оставката на ръководителя на СОС, след което напуснаха залата. 
Премахването на монумента нажежи атмосферата в Столичния общински съвет, както и пред Общината, където се бяха събрали негови бранители.

„ Ние имаме ясна позиция, днешният акт е на първо място политически. Ние поддържаме предлагането на Демократична България, за преместването на паметника на Съветската войска. Той е държавна благосъстоятелност и от 30 години СОС има позиция по този въпрос “. Това съобщи Георги Георгиев, ръководител на СОС,

„ Новото, което предлагаме, е да има осведомителна табела, която да отразява историческата истина, по този начин както тя ще бъде показана от експерти, историци, преподаватели в Българска академия на науките и в Софийския университет “, съобщи още Георгиев. „ Очакваме от страната да предприеме нужните дейности, с цел да извърши решението на СОС, защото паметникът е държавна благосъстоятелност, по тази причина и доста деликатно сме дефинирали оферти отчет през днешния ден, който е друг от този на Демократична България. Това е политически акт на първо място и зад него стои ясно болшинство “, разяснява още ръководителят на СОС.

„ Според нас от Вътрешна македонска революционна организация паметникът на Съветската войска би трябвало да бъде отстранен, тъй като няма по какъв начин национална страна да търпи монумент на непозната страна “. Това съобщи Карлос Контрера, общински консултант от групата на Патриоти за София.

“Докладът за премахването на паметника на Съветската войска отлежава три години в общинския съвет, факт е, че до преди няколко седмици единствено ние от Вътрешна македонска революционна организация го подкрепяхме. Ние предлагаме това място да бъде оползотворено посредством основаване на мемориал на създателите на българската страна, защото за наш позор ние нямаме нито монумент нито на кан Кубрат, нито на хан Аспарух, на хан Крум и на цар Борис – покръстител, а мисля, че това с фигури, които имат място в центъра на София “, съобщи още Контрера.

Защитници на Паметника на руската войска замеряха с яйца и алена багра постройката на Столична община.

По-рано през днешния ден те се събраха пред паметника на митинг в негова отбрана. Протестиращите упорстваха той да бъде непокътнат в Княжеската градинка и изрично се оповестиха против предлагането на Столичния общински съвет за неговото разглобяване. Множеството развяваше съветски и червени флагове.

След 10.30 ч. протестиращите потеглиха на шествие към Столична община, където заседаваха общинските съветници. Там те замеряха постройката с яйца и алена багра. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР