С 4.20 лв. се увеличава месечната такса за детските градини

...
С 4.20 лв. се увеличава месечната такса за детските градини
Коментари Харесай

Увеличиха таксата за детските градини в община Елена

С 4.20 лева се усилва месечната такса за детските градини в общината и тя става 44.90 лева Дневната такса за детската кухня в града към този момент е 2.20 лева, като нейното нарастване е с 40 стотинки. Завишават се и таксите за храноден в Домашния обществен патронаж, за цялостен месец клиентите ще заплащат със 7 лева повече.

Тези промени на Наредбата за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги на територията на община Елена влизат в действие от 1 юли с решение на Общинския съвет от последната му сесия.

Увеличението на таксите е направено след изчерпателен разбор от общинската администрация на приходите от тях и на разноските, които прави общината, с цел да подсигурява естественото действие на детските заведения. Таксите не са високи и покриват едвам 37.8% от средствата за прехрана, която с всяка година нараства и би трябвало да се обезпечава с локални доходи. При установяване на таксите за Домашен обществен патронаж пък не са включени съставни елементи от действителната прехрана, да вземем за пример разноските за поддръжка на колите, налози, винетки. С промените в наредбата, като се изключи че ще се реализира координация със Закона за локалните налози и такси, ще се усилят и приходите в бюджета – от 7000 лева до 10 000 лева годишно от всяка институция.

В настоящата разпоредба общинските съветници регламентираха реда и изискванията за прилагане на приключения след дълги години застой Дом за тъжни ритуали в гробищния парк на Елена. За прилагане на залата за погребален обред ще се заплаща 12 лева на стартират час, а на хладилната камера – 1.20 лева на стартират час.

В наредбата се основава нов член по отношение на опцията общината да подкрепя Агенцията по геодезия, картография и кадастър при административното обслужване с кадастрална информация и даване на формален удостоверителен документ на хартия. На база на решението на Общинския съвет сред двете институции ще бъде подписано съглашение и в Елена ще има изнесено работно място на организацията за облекчение на жителите и икономисване на средства и време.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР