С 28 гласа за“, нито един въздържал се и против,

...
С 28 гласа за“, нито един въздържал се и против,
Коментари Харесай

Преизбраха Неделчо Колев за шеф на щангите

С 28 гласа „ за “, нито един " въздържал се " и " срещу ", Неделчо Колев бе избран отново за ръководител на Българска федерация по повдигане на тежести. Извънредното Общо заседание бе свикано по искане на част от клубовете, само че в този момент болшинството гласоподава още веднъж доверие на олимпийския медалист от Москва 1980 година На събранието  през днешния ден участваха представители на 28 от общо 51 клуба в страната, от които действително настоящи и с изрядни към този момент документи са 35.

С цялостен консенсус бяха признати Годишният доклад, Финансовият доклад и Програмата за идната година, която включва обезпечаване на повече уреди за клубовете и последователно възобновяване базата на центровете. Неделчо Колев благодари за оказаното доверие и съобщи, че ще продължи активността си за просперитета на българските щанги. „ В изискванията на международна пандемия и прецизни здравни ограничения, БФВТ бе една от дребното, които съумяха да проведат шампионатите от държавния календар, имаме и интернационалните триумфи със извоювани 4 златни и два сребърни медала от олимпийските квалификации при започване на годината, “ сподели още Колев.

В последните години повдигането на тежести възвърна мястото си измежду най-успешните български спортове със извоювани над 100 оценки от световни и континентални шампионати. Общо 43 медала, от които 7 трофеи и 13 оценки единствено в дуелите са отвоювали нашите щангисти на международни и европейски шампионати единствено през 2019 година Божидар Андреев завоюва орден във всеки първокласен шампионат, в който взе участие, а общо купите му през предходната година са три. Имаме двама международни първенци за младежи, един европейски за мъже, бронз на международно за мъже, трима с европейски трофеи при младите…

На Общото заседание в този момент бяха гласувани и някои промени в управлението на федерацията. За общоприет секретар бе избран доцент Димитър Димитров, досегашният Борислав Гидиков ще насочи предпочитано старания за подготовката и изявите на най-хубавите български щангисти. Останалите членове на Управителния съвет с изключение на президента и генералния секретар са Живко Архонтев, Кирил Панайотов и Иван Иванов. Гласувана бе и вътрешноведомствена комисия за инспекция активността на федерацията.

Делегатите първи видяха неповторимия трофей, който ще бъде връчен на Музея на спорта

Пред Общото заседание за първи път бе показан един от най-ценните титли в историята на родното повдигане на тежести. В България през вчерашния ден дойде „ Златната щангетка “ – неповторимата стилизирана обувка, връчвана като приз на щангист № 1 в света за съответната година. Само трима българи са заслужили световната премия – Кръстев, Иван Иванов и Стефан Ботев. Трофеят е връчен преди повече от три десетилетия на Антонио Кръстев за невероятните му достижения. През 1987 година свръхтежкият щангист получава международна популярност с това, че в кат. +110 кг изхвърли най-голямата тежест в историята, като по време на международното състезание в Острава на 13 септември 1987 година закова над главата си 216-килограмова щанга. Това достижение остава непокътнато близо 30 години. Антонио усъвършенства пет международни върха – 4 в изхвърлянето и един в дуела (467.5 кг от Реймс 1987 г.)

Антонио Кръстев - един от най-славните щангисти, умря скоропостижно на 10 юли това лято на 58-годишна възраст при злополука с персоналния си автомобил в Минесота, Съединени американски щати. По декларирано приживе неговото предпочитание, БФВТ направи всичко допустимо трофеят „ Златна щангетка “ да дойде в България с цел да бъде връчен с идна семпла публична гала на Музея на българската спортна популярност. Призът ще бъде със особено място в съкровищницата на родния спорт с цел да увековечи за поколенията триумфите на един популярен българин.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР