С 186 гласа за и 32 против парламентът , която

...
С 186 гласа за и 32 против парламентът , която
Коментари Харесай

Парламентът създаде временна комисия за имунитетите на Борисов и Петков, но без да излъчи председател

С 186 гласа " за " и 32 " срещу " Народното събрание, която да реши дали да бъдат свалени имунитетите на народните представители Бойко Борисов, Даниел Александров, Кирил Петков и Димитър Аврамов по отношение на настояването на основния прокурор Иван Гешев за предоставяне на позволение за възбуждане на наказателни преследвания против тях. Предложението за нейното съставяне бе импортирано от парламентарната група на " Продължаваме промяната - Демократична България " и бе подкрепено от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната - Демократична България ", " Възраждане " и Движение за права и свободи.

Срокът за работа на комисията ще бъде до 18 юли 2023 година За членове бяха утвърдени Десислава Атанасова и Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев и Димитър Найденов от " Продължаваме промяната - Демократична България ", Петър Петров и Николай Дренчев от " Възраждане ", Хамид Хамид и Гюнар Ахмед от Движение за права и свободи. Българска социалистическа партия и " ИТН " отхвърлиха да излъчат свои представители в комисията.

 Война на време: една комисия ще взема решение поредно за имунитетите на депутатите Война на време: една комисия ще взема решение поредно за имунитетите на депутатите

Народното събрание обаче не съумя да излъчи ръководител на комисията, откакто от депутатите не утвърдиха предлагането на Движение за права и свободи това да бъде Хамид Хамид. До неговата номинация се стигна поради отводът на останалите три обединения, участващи в нея да излъчат управление.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова съобщи, че тези, които отхвърлят присъединяване в комисията - Българска социалистическа партия и " ИТН ", както и тези, които отхвърлят да вземат участие в управлението ѝ, на процедура оказват помощ имунитетите на четиримата народни представители нито да бъдат отнети, нито материалите по досъдебните производства да бъдат разисквани.

" Ако някой от вас продължава да приказва за двуличие, може би ще изясни по какъв начин ще задължи ръководителят да насрочи съвещание на комисията без да има тя определено управление, по какъв начин комисията ще образува своите отчети. Сега някой може би ще предложи ротация. Изборът е ваш уважаеми дами и господа ", обърна се Десислава Атанасова към народните представители.

Опит за провокация направи депутатът от " ИТН " Станислав Балабанов, който предложи ГЕРБ и " Продължаваме промяната " да отидат в стаята на Движение за права и свободи и да седнат на една маса с Делян Пеевски, с цел да се схванат за управлението.

В последна сметка откакто нито една парламентарна група не направи друго предложение за ръководител на краткотрайната комисия, Росен Желязков разгласи отмора и прикани депутатите да в идващите дни да измислят различен механизъм за управление на съвещанията.

Подробности очаквайте по-късно на.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР