С 14 000 нови дървета ще нарасне пловдивската зелена система

...
С 14 000 нови дървета ще нарасне пловдивската зелена система
Коментари Харесай

14 000 нови дървета ще има Пловдив след най-мащабното залесяване

С 14 000 нови дървета ще нарасне пловдивската зелена система след най-мащабното залесяване в новата история на града под тепетата. Пловдивчани пък ще се радват на чисто нов парк с условия за отмора, с еко пътеки и веломаршрути. 
Подробности за мегапроекта за читателите на Plovdiv24.bg  разкри кметът на регион "Западен " Димитър Колев. Той е индивидът, който ще бъде претрупан с отговорността да следи за реализацията на програмата за залесяване на естествени крайречни местообитания и местообитания на типове, предмет на запазване в предпазена зона "Река Марица " и защитеназона "Марица Пловдив " в парк "Отдих и просвета "- запад.
"Цялата повърхност на терена за залесяване е от 655 декара. Става дума за голяма територия сред река "Марица " и река "Първенецка ". Разделили сме го на 4 зони, по първата ще се работи още тази година ", напомни Колев. Общите средства по плана пък са в размер на 4 500 000 лв.. 
Първи транш от 800 500 лв. от бюджета на Община Пловдив по сметка на регион "Западен " ще бъде провиснал тази година. А пари ще отидат за доста, доста подготвителна работа. 
"Първите ни действия са за разработване на Подробен устройствен план, за разработване на план, за разчистване на терена ", разказа идното районният кмет. 
Зоната ще бъде опасана с над 1-километрова ограда в едната си част, ще бъде построена поливна система с обща дължина на тръбите над 3 км (без разклоненията). 
Ще бъдат засадени общо 5000 нови шубраци и 14 000 нови дървета.  "Специалисти ни препоръчаха местни видове като източен чинар, полски явен, летен дъб, черна елша, мъждрян, черна и бяла топола ", описа Колев. Сред многото зеленина пловдивчани ще могат да отдъхват на 300 пейки, ще имат на свое разположение още вело маршрути и еко пътеки. 
"Основната ни цел е най-после да създадем един голям център за отдих и рекреация ", разяснява районният кмет.
Проектът е 5-годишен, първите средства по него трябва да бъде одобрени с гласоподаване на огромния бюджет на Община Пловдив в края на януари. 
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР