С 12 на 4 гласа Висшият съдебен съвет стартира процедурата

...
С 12 на 4 гласа Висшият съдебен съвет стартира процедурата
Коментари Харесай

ВСС реши: Стартира процедурата за избор на нов главен прокурор

С 12 на 4 гласа Висшият правосъден съвет започва процедурата за избор на нов основен прокурор.

Това стана след разногласия за това - наложителен или целесъобразен е 7-дневният период за нейното разкриване след предварителното преустановяване мандата на Иван Гешев. Изборът би трябвало да се състои в края на октомври или началото на ноември, съгласно признатия график за процедурата.

На противоположни позиции за откриването на процедурата бяха ръководителите на Върховния касационен и Върховния административен съд - Галина Захарова и Георги Чолаков:

„ При дълготрайно, изключително дълготрайно деяние на органи с изминал мандат самите те се слагат на риска от накърняване на личната им самостоятелност “, предава БНР.

Висш съдебен съвет е с изминал мандат от октомври минлата година.

Номинации за основен прокурор могат да вършат трима членове на Прокурорската  гилдия и правосъдният министър. Според признатата хронограма, чуването на претендентите и изборът ще са на 26 октомври. 

Преди това кадровиците не одобриха предлагането процедурата да се отсрочи. Причината - идната седмица Конституционният съд би трябвало да се произнесе по допустимостта на настояването на някогашния основен прокурор Иван Гешев за оповестяване за противоконституционни законовите промени, които уреждат избора и освобождението на основния прокурор. Това, съгласно някои членове, е в директна връзка с провеждането на процедурата по желание на основен прокурор.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР