С 12 гласа за“, три против“ и един въздържал се“ Комисията

...
С 12 гласа за“, три против“ и един въздържал се“ Комисията
Коментари Харесай

Комисията по труда прие репресираните да могат да купуват до 3 г. недостигащ стаж

С 12 гласа „ за “, три „ срещу “ и един „ въздържал се “ Комисията по труда, обществената и демографската политика одобри на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване (КСО).

Законопроектът, импортиран от Делян Пеевски и подписан от Бойко Борисов, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Деница Сачева и още петима депутати от Движение за права и свободи, се движи бързо из Народното събрание - в комисия беше прегледан при първа опция и още на следващия ден влиза за първо четене в пленарна зала. 

С плана се дава възможност репресираните хора, които са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и навършилите 16 години за времето, през което не са работили, тъй като са били интернирани, да имат опция да придобият против възнаграждение до три години недостигащ застрахователен стаж.

 

 

Текстовете уголемяват опцията за пенсиониране с извънредно дребен стаж на хора, потърпевшите от политическа принуда. На тях се дава право да прибавят посредством възнаграждение до 3 години към действителния си застрахователен стаж, с цел да се пенсионират при най-облекчените по отношение на стажа условия - член 68, алинея 3 от Кодекса за обществено обезпечаване. По него човек може да се пенсионира против единствено 15 години труд, само че той би трябвало да е автентичен, също така дребното стаж се компенсира със повишени условия за възрастта - 67 година

Вносителите настояват, че с това оправят една неправда, тъй като другите можели да изплащат стаж.

 

Обхватът на облекченията покрива всички политически репресирани, само че на процедура, заради изтеклите години, те засягат главно потърпевши във Възродителния развой. Според Движение за права и свободи става дума за 100-150 души.

" Трябва да има опция тези хора да упражнят гражданските си права, само че не сме уверени, че това е верният метод ", разяснява зам.-министърът на труда Николай Найденов. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР