Ряпата е източник на редки микроелементи и метали: мед, желязо,

...
Ряпата е източник на редки микроелементи и метали: мед, желязо,
Коментари Харесай

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата е източник на редки микроелементи и метали: мед, желязо, манган, цинк, йод и доста други. В нея има повече фосфор, в сравнение с в репичките, а сярата, нужна за филтриране на кръвта и на камъните от бъбреците и пикочния мехур, не се намира в такива количества в нито един различен известен зарзават.

Ряпата съдържа натурален антибиотик, който потиска развиването на някои гъбички. Богата е и на витамини Е, Н, К.

Полезни свойства на ряпата:
 Позволява ви да поддържате здравословно тегло
Ряпата е кореноплоден зарзават с високо наличие на фибри, които, както всички знаем, са от значително значение за поддържането на здрава храносмилателна система. Диетичните фибри освен предизвикват бързото мелене на храната, само че и поддържат постоянни равнища на кръвната захар. Фибрите, съдържащи се в ряпата, подкрепят здравословните метаболитни процеси. В допълнение, неразтворимите фибри имат способността да всмукват разнообразни отрови, насъбрани в тялото и бързо да отстраняват нездравословните субстанции.
Грижи се за здравето на сърдечно-съдовата ви система
Богата на глюкозинолати, изотиоцианати, фенолни съединения, флавоноиди и органични киселини, ряпата предизвиква здравето на сърдечно-съдовата система. По-специално, приемът ѝ се свързва с понижаване на неприятния холестерол и общия холестерол.

По същия метод, заради приноса си на естествени нитрати, обезпечава изгоди за кръвоносните съдове. Тези субстанции подтикват производството на азотен оксид, който взе участие в намаляването на високото кръвно налягане, което предотвратява свиването на артериите.
Подпомага функционалността на черния дроб
Ряпата задейства активността на черния дроб и отделянето на жлъчка, което предотвратява образуването на камъни в нея. Подпомага активирането на чревната пъргавина и предотвратява застоя на хранителни субстанции. Помага за понижаване на равнищата на холестерола, което от своя страна предотвратява атеросклерозата.
Имат противовъзпалителни свойства
Ряпата съдържа дейни съединения като глюкозинолати и изотиоцианати, които се разграждат на странични артикули с противовъзпалителни свойства. Един от тези странични артикули е арвелексин (един от индолите от ряпата), който е посочил капацитет да блокира провъзпалителни съединения като цитокини и простагландини. Следователно, потреблението му е обвързвана с по-нисък риск от болести, свързани с инфектиране, като артрит, рак, хипертония и други.
Естествен антибиотик
Ряпата съдържа лизозим - вещество с доста мощно антимикробно деяние. Тя е натурален антибиотик, може да унищожи или предотврати признаците на разнообразни болести, изключително на кожата и лигавиците.
Подпомагат грижата за кожата
Ползите от ряпата за здравето на кожата се дължат основно на наличието на витамин С, глюкозинолати и флавоноиди, които работят като мощни антиоксиданти. Витамин С е от значително значение и за оптималното произвеждане на колаген.
Универсална поддръжка за здравето
Сокът от ряпа постоянно се употребява при кашлица, болки в гърлото и за възобновяване паднал глас. Сокът облекчава признаците на астма, усъвършенства съня и успокоява сърдечната активност. Нашите предшественици даже са облекчавали зъбобол с запарка от ряпа.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР