Рядко срещаните оранжеви полярни сияния, за които се предполага, че

...
Рядко срещаните оранжеви полярни сияния, за които се предполага, че
Коментари Харесай

„Невъзможно“ оранжево полярно сияние е заснето над Обединеното кралство

Рядко срещаните оранжеви полярни сияния, за които се допуска, че е невероятно да бъдат видени, и един метеор неотдавна проблеснаха над Обединеното кралство, откакто слънчева стихия връхлетя Земята.

Фотографът Грим Уипс забелязал огнените полярни сияния в небето над Абърдийншир в Шотландия към 18:00 часа, локално време на 25 ноември, заяви Spaceweather.com.

Необичайните нюанси били „ възхитителна панорама “, споделил Уипс.

„ Те се появиха по време на пик на аврорална интензивност, която продължи към един час “, добави той. Уипс също съумял да снима метеор, който минавал през небето по време на светлинното шоу.

Полярните сияния били част от дребна (G2) геомагнитна стихия - разстройване в магнитното поле на Земята или магнитосферата – която била провокирана от бързо движещ се облак от намагнетизирана плазма, известна и като изхвърляне на коронална маса (CME).

'Impossible' orange auroras spotted in UK after solar storm slams into Earth
— Live Science (@LiveScience)
CME стартира да се образува когато солидна верига от плазма или слънчева издатина се скъса и изхвърчи в космоса, оставяйки след себе си солидна котловина в слънчевата повърхнина, известна като „ огнен каньон “. Подобна огнена бездна била оставена след слънчево изригване на Хелоуин.

Полярните сияния се появяват, когато високоенергийни частици от CME или безоблачен вятър заобиколят магнитосферата и прегорят газовите молекули в горната атмосфера. Възбудените молекули освобождават сила под формата на светлина. Цветът на тази светлина зависи от това кой детайл се възбужда и къде в небето се случва.

Двата най-често срещани цвята на полярното зарево са аленият и зеленият, които се излъчват от кислородни молекули на друга надморска височина. Червените полярни сияния се създават на по-високи височини от техните зелени разновидности. Когато слънчевите частици обхванат надълбоко в атмосферата и възбудят азотните молекули, те могат да провокират редки розови сияния.

Теоретично и кислородните, и азотните молекули биха могли да излъчват бледи оранжеви дължини на вълните при избрани условия. Въпреки това, даже когато това се случва, необикновеният цвят бива затрупван от зелени и червени сияния, което прави на практика невероятно да бъдат видени тези дължини на вълните.

Оранжевите нюанси в новото изображение са били породени от разбъркване на алена и зелена светлина. Това се случва единствено когато отвесните ленти от червени и зелени сияния се припокриват съвършено, което ги прави доста редки.



По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР