Рядко сливане между галактически купове разкри един още по-рядък феномен

...
Рядко сливане между галактически купове разкри един още по-рядък феномен
Коментари Харесай

Откриха огромен радио „мост“, свързващ две галактики, на път да се слеят

Рядко обединение сред космически купове разкри един още по-рядък феномен – астрономи откриха голям нискочестотен радио „ мост “, разпрострян се на цели 6.5 млн. светлинни години. Той е доказателство за магнитното поле, което ги свързва по време на ранния стадий на сливането.

Това е едвам вторият път, в който астрономите откриват сходен радио мост, свързващ сливащи се галактики. Те обаче към този момент имат по-ясна визия за метода, по който се образува.

Галактическите купове се намират на 3 милиарда светлинни години – в група, наречена Abell 1758. В сливането вземат участие общо четири космически купа, разграничени на две дойки. И двете се характеризират с радио хало, което най-вероятно се генерира от ускоряването на електроните при самото обединение. Дистанцията сред тях е цели 6.5 млн. светлинни години, само че един ден тези две двойки ще образуват четири космически купа.

Този сюжет е извънредно подобен с галактическите купове Abell 0399 и Abell 0401, които предходната година се трансфораха в първите сливащите се космически купове, свързани от нискочестотен радио мост. С помощта на нискочестотния радио телескоп LOFAR, който се състои от 25 000 антени на 51 разнообразни места, астрономите засякоха ясно различима радио емисия на 140 мегахерца.

Сега екип от астрофизици, управителен от Андреа Ботеон от Обсерваторията Лайден в Нидерландия, насочи LOFAR към Abell 1758. На 144 мегахерца учените откриха радиоемисии, разпростряли се сред A1758N и A1758S – съвсем като радио моста сред Abell 0399 и Abell 0401.

Източник: Botteon et al., MNRAS, 2020

„ Потвърждаваме съществуването на великански мост от радиоемисии, свързващ двете системи… Това е вторият сходен огромен радио мост, следен досега в двойка купове. Той е ясно забележими на фотографията, направена от LOFAR на 144 мегахерца и леко различим на 53 мегахерца. “

Според учените този радио мост свидетелства за съществуването на обстойно магнитно поле, свързващо двата купа. Ако това магнитно поле работи като синхотрон (ускорител на частици), електроните би трябвало да се форсират по него до релативистични скорости и да създават синхотронна радиация, която може да бъде засечена под формата на нискочестотно радио зарево.

Съществува обаче и друго пояснение – ускорението на Ферми, при което електрони, взаимодействащи с турбуленцията и астрофизичните ударни талази, се форсират и подхранват електромагнитните излъчвания.

Изследването е оповестено в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР