Рядко космическо събитие – транзитът на Меркурий през слънчевия диск

...
Рядко космическо събитие – транзитът на Меркурий през слънчевия диск
Коментари Харесай

Наблюдаваме уникален транзит на Меркурий на 9 май

Рядко галактическо събитие – преносът на Меркурий през слънчевия диск – може да се следи с бинокъл със специфичен филтър или в онлайн транслацията на НАСА на 9 май, оповестява уеб сайтът на организацията.

Меркурий – първата планета в Слънчевата система – се явява огромна галактическа мистерия заради необичайния си метод на придвижване по орбита и въртенето му към личната му ос. Изчисленията сочат, че „ галактическият вестоносец “ би трябвало да се върти към Слънцето в посока, противоположна на записаната, и да е извърнат непрекъснато с едната си страна към светилото.

Но в действителност Меркурий се върти към нашата звезда в същата посока, както и останалите планети, и прави три оборота към своята ос на всеки две завъртания към Слънцето.

Днес съществуват няколко екзотични теории, които изясняват извънредно държание на „ планетата вестоносец “ с процеси в нейното ядро или конфликти с метеорити, само че нито една от тези теории не е намерила общо самопризнание.

Едно от следствията на необикновеното придвижване на Меркурий е това, че той извънредно рядко може да се види да минава през диска на Слънцето. Подобни „ Меркуриеви “ затъмнения се случват единствено 13 пъти на столетие и всяко от тях притегля вниманието на учени и астрономи фенове.

На първо място сходни събития интересуват учените заради това, че слънчевата светлина, преминаваща през тънката атмосфера на Меркурий и отразяваща се от неговата повърхнина, разрешава да се разкрият тайните на химичния състав на неговия въздух и глъбини, а на второ място дават късмет за снимане на едно от най-редките периодически феномени в Слънчевата система, свързани с планетите.

Тъй като Меркурий е относително дребен и се намира покрай Слънцето, сходни „ затъмнения “ не могат да се следят с невъоръжено око. Както описват учените от НАСА, преносът на планетата може да се следи благодарение на мощен бинокъл или любителски телескоп, като се употребяват специфични филтри, с цел да се избегне увреждането на очите.

За феновете на „ диванната “ астрономия уеб сайтът на НАСА ще излъчва директно преноса на Меркурий през слънчевия диск от един от наземните телескопи с мнения на специалисти и астрономи, добавя РИА Новости.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР