Русофобската реторика на определени български политици не допринася за развитието

...
Русофобската реторика на определени български политици не допринася за развитието
Коментари Харесай

Президентът Радев: Русия също трябва да извърви своя път

Русофобската изразителност на избрани български политици не способства за развиването на разговора с Москва, към който разговор апропо се стремят от ден на ден, и то авторитетни, европейски страни, зави президентът Румен Радев в изявление за Българска телеграфна агенция.

В навечерието на утрешната аудиенция на премиера Бойко Борисов в Русия, президентът уточни, че са минали „ 10 години без разговор на най-високо равнище” сред двете страни.

„ За това време бяха загробени три стратегически енергийни планове, а с тях и опцията България да се трансформира в енергиен център на Балканите”, акцентира Радев, който посети Русия преди седмица.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА НА ДВАМАТА ПРЕЗИДЕНТИ

„ Знаем, че има проблеми в връзките сред Европейския съюз и Русия. Те са напрегнати. В този подтекст въпреки това, аз потеглих за тази среща и за тези диалози с ясното схващане за мощната обремененост от тези тежки и разрушителни политически заявления, в това число и от настоящето болшинство, което, дано не забравяме, разгласи в собствен отчет Русия за опасност предходната година. А всичко това въздейства на нашите връзки. Да загатвам ли въобще и за опитите за пренаписване на историята, на освободителната война, към която Русия е изключително сензитивна. Русия, съгласно мен обаче, също би трябвало да извърви своя път към думите на видния съветски академик акад. Дмитрий Лихачов, че България като люлка на славянската цивилизация е дала духовното начало на Русия. Русия също би трябвало да почита нашата история и културни достижения”, разяснява президентът Радев.

Президентът Радев в Русия, изиска "Български поток "

Десислава Радева с грациозен тоалет в Москва

Борисов отива при Путин в Русия на 30 май

Борисов приказва с Путин за АЕЦ „ Белене “

„ Ето в това тежко завещание мисля, че тази аудиенция беше значима крачка за възобновяване на доверието и за създаване на връзки на основата на пълноправие и взаимно почитание. Определено мисля, че Русия също е подготвена и има воля в тази посока”, разясни той и акцентира, че е приказвал на четири очи с съветския си сътрудник Владимир Путин „ без преводачи, без асистенти” в продължение на 40 минути.

„ Бих се радвал държавната делегация, водена от премиера Борисов, да конкретизира съдействието, тъй като това е в интерес и на двете страни, в интерес и на Европа”, сподели Радев.

„ Мисля, че е извънредно време да преодолеем тази идеологизация и мога да кажа даже истеризация в отношението си към Русия и да престанем да губим, до момента в който другите печелят и се настаняват на пазарите ни, които ние отстъпихме сами. Виждате, че там беше и президентът Макрон, там беше и канцлерът Меркел. А следва при започване на юни аудиенция на президента Путин в Австрия” съобщи българският държавен глава.

Според него има опция за реализация на два огромни плана в съветско присъединяване в България. Това са газовият хъб „ Балкан” и на така наречен „ Български поток”.

По отношение на АЕЦ „ Белене” Румен Радев уточни, че „ би трябвало да бъде издигната, само че при ясна правна рамка, без финансово обвързване и с най-малък финансов риск за страната, при потвърдена целенасоченост и доста значимо - при надеждни механизми за надзор на нуклеарния риск”.

„ Ако би трябвало да обобщя това европейско председателство, считам, че в случай че със същата пристрастеност, с която българското държавно управление се хвърли да работи за просперитета на народите от Западните Балкани, в случай че със същата пристрастеност държавното управление се хвърли да работи за личния си народ, тогава ни чака едно по-добро бъдеще. Стига, несъмнено, успеваемостта да бъде на много по-високо равнище от тази демонстрирана за Западните Балкани”, добави президентът, като разясни, че въпросните страни са получили единствено обещания без действителни резултати.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящо наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР