Руснаците всеки ден късат по едно парче от страната ни,

...
Руснаците всеки ден късат по едно парче от страната ни,
Коментари Харесай

Без сън, без храна, без вода: какво преживях в окопите на Соледар


" Руснаците всеки ден късат по едно парче от страната ни ", споделя един украински боец, който се е сражавал в Соледар. " Тези, които устоят, са свръхчовеци. Там, откъдето са минали руснаците, към този момент няма живот. "

се виждат добре на сателитните фотоси. Безбройните артилерийски обстрели са трансформирали дребното градче Соледар в Донбас в прахуляк и пепел. Дърветата са се овъглили, домовете са руини, тогавашните зелени поля в този момент са заледени кратери.
Редакцията предлага
Украинецът Алексей Слобаденюк се е сражавал там. От окопите се е опитвал да удържи съветското настъпление. Пред немската обществено-правна телевизия АРД той споделя, че руснаците имали преимущество с артилерията си и са изстреляли необикновено доста боеприпаси. " Нашите позиции просто стопираха да съществуват - всичко се разпадна на части, живот не остана.. "

Изстрели на всеки 10 секунди

Седмици наред дребният град Соледар е в центъра на вниманието на съветската частна войска " Вагнер ". Експертите гадаят за какво. Градът не е от стратегическо значение, само че Русия от дълго време не е отбелязвала никакви военни триумфи в и съветските държавни медии трансформират Соледар във значим триумф.

Като с един тип огнен валяк съветската артилерия от месеци безусловно изтрива украински градове като Соледар от картата. Позициите на Слобаденюк също са били напълно премахнати - на всеки 10 секунди се е чувал изстрел. " Когато артилерията стреля непрекъснато и без спиране, е доста мъчно да се бориш - в случай че нямаш позиции, в случай, че всички са уплашени. Много е мъчно. Затова руснаците всекидневно съумяват да откъснат по едно парче от страната ни. Всеки ден един, два, три метра. "

" Нечовешко състояние "

Руската частна войска " Вагнер " към този момент разгласи, че Соледар е под неин надзор. Но явно в някои елементи на града още се водят боеве. Украинската войска твърди, че към момента поддържа защитата, само че Слобаденюк приказва за доста жертви - и от украинска страна. В окопите в Източна Украйна ситуацията било нечовешко - без храна, без вода, без сън. " Шишетата ни за вода бяха пробити от изстрелите. Ледът в шишетата се стопи и това пиехме. Беше доста тежко. Положението е нечовешко, натоварването е голямо. Тези, които устоят, са същински свръхчовеци. Там, откъдето са минали руснаците, към този момент няма живот. "  

Студът тежи в допълнение

Студът в допълнение изтощава бойците. През нощта в окопите те нямат с какво да се топлят даже да имат печка, споделя Слобаденюк - тъй като руснаците биха могли елементарно да ги открият с термокамерите си. Затова им се налагало да студуват. Слобаденюк е оживял като по знамение. " В сънищата си и в мислите си все се връщам там, защото доста хора бяха убити. Руснаците бяха единствено на 10 метра от нас. Една граната експлодира единствено на един метър от мен в окопа. "

Слобаденюк е воювал в Соледар единствено пет дни - по-късно бил ранен. Но желае да се върне в своята част. Планове за по-далечното бъдеще няма - ще мисли за това едва когато войната бъде извоювана.

***
В петък по обяд (13 януари) Русия разгласи, че е превзела Соледар, само че Украйна не удостовери тази информация. 

***
Вижте и това видео от архива ни:
Оксана и Йева: историята на една украинска майка и отвлечената ѝ дъщеря
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР