Руснаците трябва да продадат доларите си възможно най-скоро и вместо

...
Руснаците трябва да продадат доларите си възможно най-скоро и вместо
Коментари Харесай

Време е да се продават доларите: Ето какво очаква икономиката на САЩ

Руснаците би трябвало да продадат доларите си допустимо най-скоро и вместо това да купуват евро, юани и злато. Такъв съвет даде предприемачът Олег Дерипаска в обществените мрежи.Разбира се, някои икономисти приказват за „ гибелта “ на $ от година на година в продължение на десетилетия, само че когато това е рекомендацията на милиардера, създателя на " Русал ", коства си да се чуе.

Дерипаска разгласява поста си в отговор на изявление с финансовия анализатор Робърт Кийосаки, който през 2008 година предсказа банкрута на Lehman Brothers, което бележи началото на ипотечната рецесия в Съединени американски щати, която по-късно ескалира в международната финансова рецесия.

Кийосаки след затварянето на две огромни банки в Съединени американски щати Silicon Valley Bank Signature Bank предложи да се купуват повече злато, сребро и биткойни, защото той предвижда „ твърдо приземяване “ за стопанската система на Съединени американски щати.

„ Ако радостният вложител се окаже прав даже с 10%, тогава наподобява, че е пристигнало времето да продадем долари доста, доста бързо и да купим малко евро и доста повече юани и злато “, написа Дерипаска в коментар към изявлението.

В идващото си известие той добави, че Съединени американски щати рискуват да изгубят „ свещения статут “ на притежателя на най-високия кредитен рейтинг ААА, „ макар че той от дълго време е престанал да отразява основите на обществените финанси на Съединени американски щати, а е по-скоро детайл на политически и психическа поддръжка за световното владичество на Съединени американски щати във финансовата сфера “.

Въпреки че това към момента не се е случило, на 14 март Moody`s намали вероятността си за банковата система на Съединени американски щати от постоянна на отрицателна.

Според милиардера Китай може да форсира рухването на $, в случай че реши да работи в тази посока.

„ Ако китайските банки, водени от Народната банка на Китай, даже не стартират да продават съкровищни облигации, а просто спрат да купуват американски дълг в същите размери, тогава ще забележим лихвите по заемите на Министерството на финансите на Съединени американски щати на 8-10%, което значи, че дефицитът на федералния бюджет на Съединени американски щати скоро ще се удвои “, сподели той.

При такива условия тогавашните фантастични прогнози за срутва на $ към този момент не наподобяват толкоз нереалистични. Андрей Кочетков, водещ световен проучвателен анализатор в " Откритие Investments ", счита, че макар че колапсът на американската валута към момента не е забележим, нейната обезценка евентуално ще се форсира и действителните активи като златото ще получават все по-голяма тежест.

— Историята на „ срутва на $ “ е доста дълга, това не е бърз развой. През последните 110 години от основаването на Фед доларът е девалвирал 100 пъти. Искам да кажа, по някакъв метод това към момента се случва.

Напоследък този ритъм на обезценяване се форсира, изключително когато се мери с цените на златото. Още преди 20-25 години златото е било 6-7 пъти по-евтино от през днешния ден. Политиката на Фед не се е трансформирала напоследък, макар че те покачиха лихвите.

Ако вземем по този начин наречените действителни лихви, те отново са негативни. Основният % на потребителска инфлация в Съединени американски щати за февруари е 5,5%, настоящият % от 5% е под тази цифра.

Колкото по-висок е процентът на Фед, толкоз повече проблеми стартират да се появяват в стопанската система на Съединени американски щати, което видяхме предходната седмица с образеца с банкрута на две банки. Най-вероятно в Съединени американски щати няма да има действителни позитивни темпове, тъй като това ще нанесе непоправими вреди на стопанската система им.

Това значи, че в един миг Фед ще би трябвало да ограничи битката с инфлацията, която в никакъв случай няма да доближи задачата си от 2%, защото размерът на дълга в долари в света е толкоз огромен, че надвишава размера на съществуващите активи. А световната стопанска система разполага с механизъм, който последователно привежда цените на активите в сходство с наличното парично предложение.

Следователно прогнозите на Кийосаки са изцяло оправдани, още повече, че в този момент светът е в развой на промяна на преобладаващите империи и финансови системи.

" СП ": Наистина ли върви този развой?

- Фактът, че Съединени американски щати и страните от Г-7 взеха решение да употребяват валутата като оръжие, докара до внезапен спад на доверието във валутните системи на тези страни. Виждаме, че политиката на централните банки на разрастващите се страни се трансформира, те стартират да се отърват от валутите на развитите страни в интерес на действителни активи, да вземем за пример злато.

Миналата година световните централни банки купуваха злато с най-бързия ритъм от 25 години. Това допуска, че те имат вяра повече на историческия паричен актив, в сравнение с фиатните валути, които, първо, се обезценяват вследствие на инфлацията и, второ, се дължат на политиките на тези страни.

Колкото по-малко държавни управления влагат в дългови принадлежности на Съединени американски щати и Европа, толкоз повече ще пораства недоверието в тези валути и толкоз повече ще пада цената им, което ще докара до високи равнища на инфлация. А инфлацията във всеки случай е обезценяването на валутата, без значение на какъв курс се отдаде на Фед.

" СП ": Може ли да се каже, че доларът би трябвало да се изхвърли " доста бързо ", както писа Дерипаска?

- Процесът на обезценяване на $ сигурно ще продължи, само че най-вероятно няма да е бърз, а еволюционен, което ще следим в цените на златото, петрола и други активи. Цените на действителните активи ще се покачат, до момента в който покупателната дарба на $ и другите валути на развитите страни ще падне.

Има и един доста огромен колорит, за който нормално не се приказва. Обемът на американския дълг, освен обществен, само че и корпоративен, става подобен, че престава да се обслужва от световните финанси.

В света просто няма задоволително пари, които да ги трансфорат в американски дълг. Когато това се случи, цената на подобен дълг и такава валута стартира да губи своята прелест. Това от своя страна предизвика спомагателна инфлация на активите, в нашия случай обезценяването на $.

Има обаче икономисти, които към момента считат, че към този момент нищо не заплашва $ на международната сцена.

„ Този тип препоръки за популацията са чисто теоретични “, споделя Лазар Бадалов, претендент на икономическите науки.

- " Тези, които държаха спестяванията си в долари в банкови сметки и тези пари бяха замразени заради наказания, бяха принудени или да ги обръщат в рубли, или по някакъв метод да ги трансферират в чужбина ", съобщи той.

" По един или различен метод тези, които желаеха да се отърват от $, към този момент го направиха. А тези, които не желаят да си продадат доларите, няма да го създадат даже след съвет, бил той от Дерипаска или от някой различен ", споделя специалистът.

Що се отнася до въпроса всъщност, рухването на $ е безконечна тематика. Има категория икономисти, които постоянно чакат колапса на $. Според мен в този момент не сме в такава обстановка. Предпоставки за спад на щатската валута се появяват понякога, защото стопанската система е циклична. Но в този момент не виждаме нито внезапно обезценяване на $, нито че това ще се случи в кратковременен проект. Това са най-вече спекулации.

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР