Руснаците проведоха кибероперация във връзка , вероятно насочена към създаване

...
Руснаците проведоха кибероперация във връзка , вероятно насочена към създаване
Коментари Харесай

ISW: Русия забавя темпото на фронта след Авдеевка

Руснаците организираха кибероперация във връзка, евентуално ориентирана към основаване на суматоха в украинското осведомително пространство и намаляване на украинския морал. Държавната работа за специфична връзка на Украйна заяви на 18 февруари, че са хакнати известни украински медии и е оповестена подправена информация в техните канали в обществените медии.

Украинските издания " Украинская истина ", " Апостроф ", Liga.net и " Телеграф " оповестиха на 18 февруари, че техните сметки в обществените медии са били хакнати и че хакерите са разгласили дезинформация, по-специално по отношение на хипотетичното заличаване на украинските сили в Авдеевка.

Руското министерство на защитата (МО) излезе с нови изказвания за украинското евакуиране от Авдеевка на 19 февруари, целящи да посеят възмущение и съмнение към украинското командване, а други съветски източници разшириха тази осведомителна интервенция.

Това написа в дневния си разбор Институтът за проучване на войната (ISW). 

Съобщава се, че темпото на съветските настъпателни интервенции фрапантно се е забавило . Говорителят на украинската Таврийска група сили Дмитро Лиховий заяви на 19 февруари, че броят на съветските офанзиви доста е намалял през миналия ден и че сега съветските сили се прегрупират и организират интервенции по пречистване.

Лиховий означи, че съветският обстрел и авиационна интензивност също са доста намалели в региона. Украински публични лица оповестиха, че украинските сили са се изтеглили към нова отбранителна линия , която украинските сили авансово са подготвили и са укрепили на " няколко равнища ".

Руските сили евентуално ще би трябвало да създадат оперативна пауза, преди да възобновят обилни настъпателни интервенции в посока Авдеевка, или ще би трябвало да трансферират спомагателни подкрепления от други браншове на фронта в региона, с цел да запазят темпото на интервенциите покрай Авдеевка. Руските сили разполагат с налични запаси за такова укрепване в други браншове, само че ISW не е забелязал никакви индикации, че съветското командване реалокира тези запаси към Авдеевка сега. Лиховий и представителят на украинската група сили " Хортица " капитан Иля Евлаш, в противен случай, обявиха, че съветското командване евентуално ще трансферира съветските сили, насъбрани към Авдеевка, в други, неуточнени региони на фронтовата линия в близко бъдеще.

Йевлаш съобщи, че евентуално ще отнеме на съветските сили най-малко седмица, с цел да трансферират елементи от Авдеевка в борба в неуточнени фронтови зони.

ISW към момента не е забелязала никакви индикации за това по какъв начин съветските сили ще изберат да разпределят своята мощ, ситуирана сега в региона на Авдеевка.

Руските сили неотдавна напреднаха покрай Роботине и продължиха засилени настъпателни интервенции в западната Запорожка област на 19 февруари . Геолокирани фрагменти, оповестени на 19 февруари, демонстрират, че съветските сили неотдавна са напреднали към западните околности на Роботине Руски военни блогъри настояват на 18 и 19 февруари, че съветските сили са напреднали над един километър западно от Вербово и до два километра покрай Роботине. Руските блогъри необятно настояват, че съветските сили са достигнали западните и южните околности на Роботине, като някои от тях даже настояват, че съветските сили са влезнали в селището и че борбите не престават в центъра на Роботине. ISW не е забелязал образно удостоверение на съветски сили, които се бият в центъра на Роботине, а някои съветски блогъри оспориха тези съветски изказвания. Командващият украинската група сили " Таврия " бригаден военачалник Александър Тарнавски съобщи, че съветските сили нападат на дребни групи с лимитирана бронирана техника покрай Роботине.

Украински публични лица оповестиха, че украинските сили са свалили още два съветски изтребителя, Су-34 и Су-35С, в Източна Украйна сутринта на 19 февруари. Украинският главнокомандващ генерал-полковник Александър Сирски заяви, че съветските самолети са нанасяли удари по украински позиции с плъзгащи бомби, когато украинската противовъздушна защита унищожи самолетите.
 Украинските сили свалили четири
Украинските сили свалили четири " птички Су "

Генералният щаб на украинската войска визира в резюме обстановката край Авдеевка

Украинските сили също смъкнаха два Су-34 и един Су-35 над Донецка област на 17 февруари и още един Су-34 в Източна Украйна на 18 февруари.

Руските сили наподобява краткотрайно са открили лимитирано и локализирано въздушно предимство през последните дни от настъпателната си интервенция за завладяване на Авдиевка, само че украинските въздушни отбранителни сили наподобява още веднъж провокират съветските въздушни интервенции в Източна Украйна.

Съобщава се, че Белият дом обмисля даването на ракети ATACMS с огромен обхват на Украйна, ако . NBC News заяви на 19 февруари, че двама американски чиновници са декларирали, че Белият дом работи за даване на Украйна на ракети с огромен обхват ATACMS в един от първите пакети от военна помощ за Украйна, в случай че Конгресът утвърди финансиране за спомагателна помощ за сигурността на Украйна. По-рано Съединени американски щати предоставиха на Украйна стеснен брой разнообразни типове ракети ATACMS с по-малък обхват.
 NBC: Байдън обмисля да прати далекобойни ATACMS на Украйна за удари по Крим
NBC: Байдън обмисля да прати далекобойни ATACMS на Украйна за удари по Крим

Администрацията на Байдън клони към доставката на Украйна с ракети с огромен обхват

само че не разполагаше с задоволително доставки, с цел да поддържа ударна акция с ATACMS, която можеше да съставлява оперативни провокации за съветските сили в Украйна, изключително за интервенциите на съветската авиация и за съхранението и доставката на муниции. NBC News заяви, че американските публични лица също по този начин са декларирали, че Съединени американски щати разполагат с артилерийски системи и муниции, готови за неотложно прекачване на Украйна, в случай че Конгресът утвърди финансиране за американска помощ за сигурността на Украйна. Украинските качества за нанасяне на удари на далечни дистанции разрешават на украинските сили да влошат съветската логистика в дълбочина, а задоволително артилерийски системи и муниции са от решаващо значение за ефикасния украински контрабатареен огън.

Руското държавно управление облекчи условията за " сънародници ", живеещи в чужбина, за кандидатстване за преселване в Русия. Руското държавно управление разгласи на 17 февруари, че към този момент няма да изисква от " сънародници " в чужбина да потвърждават владеенето на съветски език, когато аплайват за презаселване в Русия, в случай че лицето е съветски жител, непрекъснато пребиваващ в чужбина; лице, което преди този момент се е отказало от съветско гражданство; лице, което е родено или непрекъснато обитавало в Съветския съюз и е имало руско гражданство; или лице, което има родственици, които са родени или непрекъснато обитавали на територия, някогашна част от Съветския съюз или Руската империя.
 Путин раздава с лекост съветско поданство
Путин раздава с лекост съветско поданство

Нова политика на Кремъл

Руското държавно управление съобщи, че измененията в условията за презаселване в Русия следват декрет на съветския президент от 1 януари 2024 година за " поддръжка на сънародници от недружелюбни страни ". Кремъл неведнъж е твърдял, че Руският свят — преднамерено неразбираемо дефиниран като включващ етнически руснаци, говорещи съветски език и всяка територия и народ, ръководени преди този момент от Съветския съюз и Руската империя — включва украинци и че съветските интервенции в Украйна са били сякаш в отбрана на " сънародниците в чужбина " в Украйна.

Руският президент Владимир Путин в допълнение разшири дефиницията на съветския свят в тирада в края на ноември 2023 година, с цел да включи " тези, които се считат за носители на съветския език, история и просвета, без значение от тяхната национална или религиозна принадлежност ".

Заявените цели на Путин за сливане и опазване на контрола над Руския свят, са  част от по-големите империалистически упоритости на Русия и Русия може да продължи да ползва ограничения в сходство с целеустремено необятната рамка на Руския свят за пораждане на териториални искания против прилежащи страни, в това число членове на НАТО.

Съобщава се, че емиратските банки са почнали да лимитират някои транзакции с съветски юридически лица и да затварят сметки на съветски жители през септември 2023 година заради риска от вторични наказания на Запада. Руското издание " Ведомости " заяви на 19 февруари, че трима предприемачи, работещи в ОАЕ, и представител на съветската организация " Деловая Россия " са декларирали, че банките в ОАЕ не одобряват депозити и не правят заплащания към съветски лица и закриват сметки на компании, чиито притежатели са съветски жители по неразбираеми аргументи.
 ОАЕ не престават да поставят старания за мир в Украйна
ОАЕ не престават да поставят старания за мир в Украйна

Политика на страната

" Ведомости " оповестиха, че един от източниците е декларирал, че " чистките " са почнали през септември 2023 година Според известия източник, непосредствен до съветския кабинет на министрите, е декларирал, че съветското държавно управление е наясно с казуса, само че го счита за " некритичен и разгадаем ". Източници на " Ведомости " показаха, че проблемите с банките могат да бъдат решени, посредством потребление на локални връзки и отбягване на всевъзможни връзки с лица под западни наказания. Bloomberg заяви през ноември 2023 година, че банките в Емирството от ден на ден се сблъскват с напън от Съединени американски щати и са почнали да работят за попречване на избягването на наказания, като отхвърлят съветски компании.

Съобщава се, че минимум две държавни китайски банки са наредили прегледи на бизнеса си с съветски клиенти през януари 2024 година и ще пресечен връзките си със глобени съветски субекти и субекти, свързани с съветската отбранителна промишленост.

Турските банки също са почнали да затварят сметки на съветски компании.

Арменският министър председател Никол Пашинян повтори, че Армения не поддържа войната в Украйна на фона на влошените руско-арменски връзки. На 19 февруари на Мюнхенската конференция по сигурността Пашинян съобщи, че " Армения не е съдружник на Русия по въпроса с Украйна ".
 Армения се разочарова от Русия като сътрудник и поглежда към Съединени американски щати
Армения се разочарова от Русия като сътрудник и поглежда към Съединени американски щати

Според Пашинян Ереван към този момент не може да разчита на Москва

Пашинян посочи Декларацията от Алма-Ата от 1991 година, която основа Общноста на самостоятелните страни (ОНД) и призна териториалната целокупност на 11-те подписали я страни, в това число Русия и Украйна.

Служители на Кремъл все по-често популяризират клюки за хипотетичното продължаващо въздействие на Русия в Армения и подлагат на критика политиката на Пашинян.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР