Руснаците просто не могат да намерят адекватен отговор. Москва явно

...
Руснаците просто не могат да намерят адекватен отговор. Москва явно
Коментари Харесай

Москва очевидно е объркана. Това навярно е голям шок.


" Руснаците просто не могат да намерят съответен отговор. Москва очевидно е мощно объркана ", споделя американският военачалник Бен Ходжис, някогашен главнокомандващ войските на Съединени американски щати в Европа. Той разяснява тайната на украинския триумф.

Как съгласно Вас се удаде на украинските войски да си върнат толкоз обширна територия единствено за няколко дни?

Ходжис: Според мен става дума за композиция от три условия. Първо, е изтощена, тиловото ѝ застраховане също е изтощено, а забележителна част от офицерския състав е унищожена; в продължение на последните няколко месеца следим съществено утежняване на бойния дух на съветските войски, те просто нямат предпочитание да се борят.
Редакцията предлага
Второ, значима роля играе оръжието, предоставено на от Запада, изключително ракетите с отдалечен обхват, които доста помогнаха за унищожаването на съветската логистика, артилерия, командни пунктове и пр.; тези ракети сътвориха доста проблеми на руснаците на личната им територия и те просто не могат да схванат какво става, не могат да намерят съответен отговор.

На трето място са заслугите на украинския Генерален щаб и на украинските въоръжени сили: те са дисциплинирани, свършиха добра работа по отбрана на информацията си и на оперативната си сигурност. Те излъгаха Русия по отношение на това къде ще да бъде нанесен основният удар. През цялото време говореха за офанзива край Херсон, само че основният им удар в действителност беше на север. Тоест, следим.

Военните специалисти в действителност следяха най-много проектите за нахлуване на украинските сили на юг, при Херсон. А Вие казвате, че това е било просто трик – за да се отслаби съветската защита на север и североизток от Харков, по този начин ли?

Ходжис: Точно по този начин. Руснаците бяха излъгани – както и доста други наблюдаващи. Тъкмо заради това руснаците започнаха да трансферират войски към Херсон. Да, Херсон е доста значим и в последна сметка ние виждаме, че украинските войски ще влязат и там. Но същинската цел в този момент беше точно руснаците да се съсредоточат върху Херсон и по този начин да оголят едва място на север, където украинците получиха опция за офанзива.

А по какъв начин си обяснявате съвсем цялостното безмълвие на Москва за това проваляне, което в този момент следим?

Ходжис: Според мен е явно, че Москва е объркана. Това вероятно е огромен потрес. Мисля, че в онази система до върховете в никакъв случай не е достигала правдива информация. Тоест, допустимо е хората в Кремъл и на другите нива да споделят разминаващи се възгледи за това, което фактически се случва – и какъв брой зле в действителност е ситуацията. Според мен сбъркани бяха предварителните оценки за това, че съветската войска е по-добра от украинската. В последните дни, рецензии идват както от крайните националисти, по този начин и от страна на тези, които смятаха, че Русия въобще не трябва да нахлува в Украйна.

Бен Ходжис е някогашен главнокомандващ сухопътните войски на Съединени американски щати в Европа

Очаквате ли, че Киев ще си навлече ответен съветски удар по-късно нахлуване?

Ходжис: Мога да си показва такова нещо. Руснаците нямат различен избор, с изключение на да продължат да избиват почтени хора, обстрелвайки с ракети жилищни зони, както вършат сега. Техните сухопътни сили очевидно не могат да спрат украинската войска. Руската авиация никаква я няма, а военноморският им флот се крие зад Крим. Така че аз не виждам огромна възможност за каквито и да било огромни военни дейности от страна на Русия. Те ще опитат да компенсират този факт с ракетен обстрел против градовете. Докато не ги унищожат или до момента в който не бъдат спрени.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Разтърсващи фрагменти от едно освободено украинско село
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР