Руснаците гласуват на избори, които ще определят както нови депутати

...
Руснаците гласуват на избори, които ще определят както нови депутати
Коментари Харесай

Над 1000 жалби на местните избори за регионални лидери и депутати в Русия

Руснаците гласоподават на избори, които ще дефинират както нови депутати в Държавната дума, по този начин и заемащите постове в районни и локални органи на властта, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Очаква се тези избори да бъдат инспекция за преобладаващото състояние на партията "Единна Русия ", тясно обвързвана с ръководещия от 20 години президент Владимир Путин, показва ДПА.

На тях ще бъдат избрани новите депутати от четири едномандатни окръга, ръководители на 18 от общо 85-те субекта на Руската федерация, кметове на градове и депутати от законодателните органи на 11 района. Ръководителите на Ненецкия и Хантимансийския самостоятелни окръзи ще бъдат избрани от депутатите от районните парламенти, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Общо претендентите са към 171 000, от които над 130 000 съставляват разнообразни партии и придвижвания, а останалите са самостоятелни.

Тези избори се организират в няколко дни като превантивна мярка против разпространяването на ковид, като през днешния ден е последният и решителен избирателен ден. Централната изборна комисия одобри съществени ограничения за епидемиологична отбрана на над 56 000 изборните секции. Провежда се наложителна стерилизация на пространствата за гласоподаване, температурата на гласоподавателите се ревизира на влизане и всеки от тях, както и членовете на комисиите, получават персонални средства за отбрана, отбелязва ТАСС.

Партията "Единна Русия ", която поддържа президента Путин, играе водеща роля в районната политика, само че изборите се организират в миг на засилено неодобрение от годините на спад на заплатите и от тактиката на държавното управление за битка с пандемията.

Изборите ще бъдат следени зорко за признаци за неодобрение от ръководещата партия след хипотетичното отравяне на рецензия на Кремъл Алексей Навални, отбелязва Ройтерс. 44-годишният опозиционен водач се надяваше да отслаби контрола на партията върху властта, преди да се почувства тежко болен. Според Германия и негови съдружници това е било опит за премахването му.

Екипът на Навални прикани руснаците да гласоподават за претендентите на всяка друга партия, с изключение на "Единна Русия ". Останалите три по-големи партии са Комунистическата, Либералнодемократическата и "Справедлива Русия ".

До момента са регистрирани над 1000 недоволства от вероятни изборни нередности, заяви през днешния ден самостоятелната организация за избирателен мониторинг "Голос ". Сред тях има и случаи на съзнателно манипулиране на бюлетините, сподели съпредседателят на организацията Григорий Мелконянц.

Повечето резултати от днешните изборни съревнования не се чакат преди утрешния ден. От изключително значение за ръководещата партия са гласуванията за нови губернатори в 18 района.

Според редица локални изборни комисии, представени от ДПА, изборната интензивност е друга, само че на множеството места надвишава 50 %.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР