Руското ястие, приготвено от крехки късчета говеждо месо и палято

...
Руското ястие, приготвено от крехки късчета говеждо месо и палято
Коментари Харесай

Бьоф Строганов носи името на дипломат

Руското ядене, приготвено от нежни парченца говеждо месо и палято със сметанов сос " Бьоф Строганов ", е измислено за кулинарно съревнование.

Първата рецепта за блюдото е записана публично през 1861 година в готварската книга на Елена Молоковец.

Но ястието е основано преди този момент от готвач на работа при съветския посланик и военачалник граф Павел Александрович Строганов(1795-1891 г.). Той е последният от рода Строганови и е прочут с това, че по негов план е учреден Одеският университет.

Рецепти от запържени меса със заквасена сметана обаче са много типични за средновековната кухня на руснаците.

 Пиле Строганов

Ястието " Бьоф Строганов " съставлява нежно говеждо месо със сос от гъби и заквасена сметана, сервирано с ориз или макаронени произведения.

Парчетата месо първо са запържени и задушени със сметана лук и домати. Блюдото може да се гарнира с картофи, само че в истинската съветска рецепта се сервира с юфка или каша от елда.

Сосът нормално съдържа повече сметана, заради което има бял до сив цвят. Последвала разновидност на този прославен кулинарен шедьовър е Пиле Строганов, което се подготвя с нежни пилешки парченца и е добър вид за хората, които избират по-леки меса.

За първи път ястието се появява в края на XIX в., не по-рано от втората половина на 90-те години.

След рухването на имперска Русия ястието добива огромна известност в Китай, преди началото на Втората Световна Война. А след 1950 година става обичано и на американците.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР