Руското външно министерство счита постигнатия компромис между Белград и Прищина

...
Руското външно министерство счита постигнатия компромис между Белград и Прищина
Коментари Харесай

Москва не вярва в устойчив компромис Сърбия-Косово под гаранции на Запада

Руското външно министерство смята постигнатия компромис сред Белград и Прищина под гаранциите на Запада е " нестабилен ", сподели в петък представителят на министерството Мария Захарова, оповестява ТАСС.

" Посредничеството на Европейския съюз в разговора на страните не носи резултати, договарянията са безсмислени , което дава опция на Прищина да ускори антисръбския курс ", сподели Захарова и добави, че методът на Запада по въпроса е " фундаментално унищожителен . "

Предприетите от сръбското управление градивни стъпки разрешават без клане да се преодолее острата фаза на рецесията, разяснява Захарова.

" Продължаваме да следим деликатно обстановката . Според постъпилата информация на 29 декември сърбите в Косово са почнали да демонтират барикадите, издигнати в отговор на дискриминационните стъпки на краткотрайните органи на самоуправление в Прищина. Възможно е да се преодолее острата фаза на рецесията без кръвопролития с помощта на градивните стъпки на сръбското управление, което направи всичко допустимо, с цел да избегне открит конфликт ".

Въпреки това, съгласно формалния представител на съветското външно министерство, постигнатият компромис е неустойчив и не регистрира значими за сърбите въпроси .
 Сърбия съумя да избегне злополука с НАТО, удовлетворен Вучич
Сърбия съумя да избегне злополука с НАТО, удовлетворен Вучич

Премахнати са всички барикади, издигнати от косовските сърби

" Компромисът, реализиран под " твърдите гаранции " на Запада, мъчно може да се назова резистентен. Жизненоважният за сърбите въпрос за основаването на Общността на сръбските общини на Косово , предопределена да се трансформира в ефикасен инструмент за гарантиране на техните права и сигурност в среда на систематично гонене на национална основа, беше подценен . Без Прищина да извърши това основно обвързване, което тя саботира от съвсем 10 години, обстановката е обречена да остане също толкоз нежна, с непрекъсната опасност от рецидиви на ескалация, изключително откакто, както се вижда от изказванията на косовско албанските " управляващи ", те няма да се откажат от проекта да поемат обитаемоте със сърби региони в района под цялостен властови надзор ", сподели тя.

" Разрешаването на рецесията сред Белград и Прищина е невероятно, до момента в който пробутаните от Запада съглашения не решат основните проблеми в Косово ", добави Захарова.

" Знаем добре цената на всевъзможни западни гаранции . Виждали сме ги в деяние доста пъти в Украйна, на Балканите и други спешни зони . Докато споразуменията за " деескалация ", прокарвани от Съединени американски щати и Европейски Съюз, оставят основните нерешени проблеми в Косово, трайно решение е невероятно ", изяснява Захарова.

" Посредничеството на Европейския съюз в разговора на страните не носи резултати, договарянията са безсмислени, което дава опция на Прищина да ускори антисръбския курс ", акцентира Захарова.
 Косово предизвестява за рискова ос Сърбия-Русия с боен блян към Балканите
Косово предизвестява за рискова ос Сърбия-Русия с боен блян към Балканите

Националисти с връзки с съветската " Вагнер " могат да предизвикат НАТО в региона
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР