Руското правителство започна да работи за увеличаване на данъка върху

...
Руското правителство започна да работи за увеличаване на данъка върху
Коментари Харесай

В Русия подготвят увеличение на данъка върху доходите

Руското държавно управление стартира да работи за увеличение на налога върху приходите на физическите лица (НДФЛ) и нови компенсации. Това оповестява вестник Ведомости, като се базира на свои източници.

Изданието прецизира, че тези въпроси се занимават от Министерството на финансите от края на 2023 година. Властите нямат желание да понижават сегашната ставка на налога върху приходите на физическите лица. Сега тя е на равнище от 13 % за жители, чийто приход е под 5 милиона рубли годишно (около 100 хиляди лева при валутен курс в последните месеци 100 рубли за евро, бел. ред. ). За тези, чиито приходи са над това равнище, ставката е 15 %. Става дума за желанието на управляващите да покачат ставките на налога върху приходите на физическите лица, само че събеседниците на вестника не разкриват съответните параметри на измененията.
 Новият съветски налог върху корпорациите, който донесе бюджетни доходи от $3,55 милиарда
Новият съветски налог върху корпорациите, който донесе бюджетни доходи от $3,55 милиарда

Държавно облагане върху свръхпечалбите на локални и задгранични компании цялостни хазната на Кремъл

Друг блок от фискални промени може да се отнася до данъчни облекчения. Предвижда се те да бъдат налични за жители с по-ниски приходи. Облекченията по налог върху прихода могат да се дават и от компании. Както беше маркирано, това може да се случи, в случай че компаниите създадат финансови вложения, заключават източниците.

По-рано, напомня lenta.ru, съветският президент Владимир Путин, по време на обръщението си към Федералното заседание, предложи основаването на диференцирана система за данъчно облагане. По-специално той прикани за унищожаване на малките врати за укриване на налози или замижаването им. Инициативата на президента включваше и увеличение на данъчните ставки за богатите жители.
 Финансовите потоци към Русия пресъхват поради страха на банките да изгубят достъп до щатския $
Финансовите потоци към Русия пресъхват поради страха на банките да изгубят достъп до щатския $

Финансовите потоци сред Русия и редица страни като Казахстан, Турция и Обединените арабски емирства са намалели

Увеличаването на подоходния налог беше разисквано на срещата на президента с огромния бизнес през ноември предходната година, написа Ведомости. Президентът на Руския съюз на индустриалците и бизнесмените (RSPP) Александър Шохин, който представляваше бизнеса на тази среща, разгласи готовността на фирмите да усилят ставката на налога върху облагата, само че в подмяна на даването на капиталови удръжки и гаранции за същото натоварване на други налози, мита, естествени цени монополи и други

Прогресивна канара на налога върху приходите на физическите лица съществуваше в Русия от 1992 до 2001 година Минималната ставка беше 12%, оптималната - 35%. След това управляващите вкараха така наречен плоска канара за този налог с обща ставка от 13%, която беше в действие в продължение на 20 години. През 2021 година по самодейност на президента още веднъж се появи детайл на градация в налога върху приходите на физическите лица - за руснаците с приходи под 5 милиона рубли. годишно процентът остава на същото равнище от 13%, а за останалите се покачва до 15%.

Реформата доста усили приходите от налог върху приходите на физическите лица в бюджетната система: през 2022 година, втората година от нейното действие, бяха получени 1 трилион рубли от богати жители. (почти 60% повече от 2021 г.). Ако общоприетият налог (13%) отива в районните бюджети, тогава спомагателни 2 процентни пункта отиват във федералния бюджет и могат да бъдат изразходвани за федерални планове (в момента за лекуване на деца със комплицирани заболявания).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР